Без звільнення Лівобережжя не вдасться побудувати навіть тимчасові гідротехнічні споруди на Дніпрі – Сергій Данилов

Новини
Сергій Данилов, аналітик і директор Центру близькосхідних досліджень

Фахівцями розробляється декілька проектів відновлення Каховського водосховища, включаючи  зведення тимчасових дамб і гребель, щоб накопичувати дніпровську воду. Однак зробити це без звільнення лівобережних частин  Херсонської і Запорізької областей неможливо. 

 Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Сергій Данилов, аналітик і директор Центру близькосхідних досліджень.

На думку фазхівців, з якими спілкувався Сергій Данилов, для забезпечення питною водою мешканців Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей іншого виходу, ніж відбудувати і поновити хоч у якомусь вигляді Каховське водосховище, немає. Втім без деокупації Лівобережжя зробити це буде неможливо.

«З тих оцінок, які я чув, при найкращому варіанті тимчасові дамби можна було б побудувати до початку весняного водопілля, в разі якщо Лівобережжя буде звільнено до кінця літа», — додав експерт.

На Херсонщині роблять тимчасові запаси питної води. Деякі громади вже отримали від держави і волонтерів ємності, також створюють запаси бутильованої води. Адже через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС і її греблі став неможливим не лише водозабор з Дніпра, але й обміліли артезіанські свердловини.

«Є плани щодо пошуку різноманітних джерел води: тягнути водоводи з півночі і з інших водосховищ, які є на Правобережжі. Очевидно, їх будуть доволі швидко реалізовувати. Принаймні, я на це сподіваюся. Бо Кривий Ріг, наприклад, залишиться без води до кінця літа», — наголосив експерт. 

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

Рівень води у водозаборі перед головною насосною станцією управління Головного Каховського магістрального каналу впав нижче допустимого і продовжує падати. Це унеможливлює подачу води в русло каналу навіть у випадку відновлення роботи ГНС, яку окупанти ще наприкінці листопада 2022 року затопили повністю і вивели з ладу всі десять основних насосних агрегатів разом із іншим обладнанням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter