Російські війська мінують гідротехнічні споруди у трьох областях України – Міноборони

Новини
Дамба ставка в Ударнику

Російські окупаційні війська продовжують мінувати гідротехнічні споруди в Запорізькій, Донецькій та Херсонській областях.

Про це повідомив начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля.

«З травня поточного року російські війська мінують гідротехнічні споруди в Запорізькій, Донецькій та Херсонській областях, а також почали затоплювати сільськогосподарські поля з метою створення штучних перешкод для Сил оборони України», – повідомив Берегуля.

Він нагадав, що у зв’язку з повною руйнацією Каховської ГЕС прогнозується стік води з Каховського водосховища приблизно на 80% від загального обсягу.

«Це може призвести і призведе до тяжких наслідків. На сьогоднішній день Каховське водосховище вже обміліло на понад 70%», – зазначив представник Міноборони.

Нагадаємо, Сергій Данилов, аналітик і директор Центру близькосхідних досліджень, в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар розповів про наслідки техногенної катастрофи, про її вплив на політичні проекти, які Росія проштовхує для легітимізації анексії окупованого півдня, про урядові плани щодо затоплених і зневоднених територій, а також долю людей, яких росіяни вивезли з зони підтоплення.

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

Рівень води у водозаборі перед головною насосною станцією управління Головного Каховського магістрального каналу впав нижче допустимого і продовжує падати. Це унеможливлює подачу води в русло каналу навіть у випадку відновлення роботи ГНС, яку окупанти ще наприкінці листопада 2022 року затопили повністю і вивели з ладу всі десять основних насосних агрегатів разом із іншим обладнанням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter