Евакуйованих мешканців затопленого Лівобережжя Херсонщини російські окупанти утримують умовах концтабору- Сергій Данилов

Новини
Сергій Данилов, аналітик і директор Центру близькосхідних досліджень

Мешканців окупованого Лівобережжя Херсонської області, які виїхали самотужки або були вивезені російськими окупантами з затоплених населених пунктів, утримують у пансіонатах без їжі і можливості вільного пересування.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Сергій Данилов, аналітик і директор Центру близькосхідних досліджень.

За його даними, у Залізному порті окупанти утримують людей в одному з захоплених пансіонатів у концтабірних умовах.

«Вони не передбачили харчування, люди залишаються без жодної допомоги. І більше того, коли родичі намагаються дістатися до них і хоча б щось передати, росіяни не дозволяють. Вони бояться поширення інформації про те, що сталося на лівому березі. І тому обмежують можливості людей у спілкуванні і виїзді. Це комплекс мотивів геноцидальних дій стосовно мешканців затоплених територій», — заявив Сергій Данилов.

Читайте також текстову версію інтерв’ю Сергій Данилов: Дії російських окупантів стосовно мешканців затоплених територій Херсонщини мають ознаки геноциду

Він допускає, що такі «концтабори» російські окупанти могли створити також в окупованих Лазурному і Скадовську.

У перші дні техногенної катастрофи російські військові нікого не евакуйовували з затоплених населених пунктів, натомість грабували і мародерили. В окремих випадках випускали власників російських паспортів. Згодом почали вивозити й тих, хто зумів врятуватися самотужки. Водночас людей подовгу утримували на блокпосту в Раденську — фактично змушували проходити фільтрацію.

За словами Сергія Данилова, російська «рятувальна операція» на затопленому Лівобережжі була нескоординованою і багато в чому залежала від місцевих виконавців — командирів чи звичайних солдат, які «на власний розсуд вирішували долю людей: кому загинути, кому ні».

«Дуже багато таких свідчень мені передавали. Сім’ю врятували волонтери, а орки на всі прохання допомогти казали: «Пусть вас ваши спасают». Дуже красномовна фраза. Вони цілком закономірно вважають мешканців окупованих територій чужими, ніякими не росіянами», — додав Сергій Данилов.

Окупанти також закрили мешканцям Херсонщини виїзд до окупованого Криму. На думку експерта, вони зробили це, побоюючись заторів на Керченському мосту, які заважали б руху військових.

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

Рівень води у водозаборі перед головною насосною станцією управління Головного Каховського магістрального каналу впав нижче допустимого і продовжує падати. Це унеможливлює подачу води в русло каналу навіть у випадку відновлення роботи ГНС, яку окупанти ще наприкінці листопада 2022 року затопили повністю і вивели з ладу всі десять основних насосних агрегатів разом із іншим обладнанням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter