З’ясувалось, як Росія зруйнувала дамбу Каховської ГЕС – розслідування The New York Times

Новини
Підірвана Каховська ГЕС

Найімовірнішою причиною руйнування Каховської ГЕС став підрив росіянами підводного проходу всередині дамби до машинної зали станції.

Про це йдеться у розслідуванні видання The New York Times з посиланням на експертів.

Інженери з України та США в коментарі виданню запевняють, що глибоко всередині дамби була «ахіллесова п’ята». Вони нагадують, що дамбу збудували за радянських часів, тому Москва мала всі її інженерні креслення і знала, де знаходиться вразливість.

Численні докази, розглянуті The New York Times, від оригінальних інженерних планів до інтерв’ю з інженерами, які вивчають руйнування дамб, підтверджують: обвал дамби не був випадковим. Руйнування бетонного фундаменту навряд чи відбулося саме по собі.

На думку двох американських інженерів, враховуючи супутникові та сейсмічні дані про вибухи в цьому районі, найімовірнішою причиною обвалення став вибух заряду, розміщеного у коридорі для обслуговування або тунелі, який проходить крізь бетонне серце конструкції.

Дамба Каховської ГЕС в розрізі. Фото: nytimes.com

«Якщо ваша мета – знищити саму дамбу, знадобиться потужний вибух. Прохід є ідеальним місцем для розміщення цього вибухового заряду», – впевнений інженер-геотехнік Майкл Вест, директор компанії Wiss, Janney, Elstner.

Український інженер Ігор Стрілець, який раніше перебував на Каховській ГЕС декілька місяців, теж вважає єдиним поясненням руйнування бетонної основи греблі вибух у тунелі. За його словами, вибух знищив частину основи, після чого під тиском води зруйнувалися інші частини греблі, розташовані в районі місця вибуху.

Грегорі Бічер, член Національної інженерної академії США, професор Університету Меріленд, наголошує, що секцію дамби не потрібно подрібнювати – вистачить лише підірвати настільки, щоб її зруйнувала вода.

Він додав, що йому «важко зрозуміти, як щось інше, крім внутрішнього вибуху в проході, може пояснити пошкодження».

Також видання вказує, що о 2:35 та 2:54 ночі 6 червня сейсмічні датчики в Україні та Румунії зафіксували ознаки потужних вибухів. Очевидці в цьому районі чули потужні вибухи приблизно між 2:15 і 3:00 ночі. І незадовго до того, як дамба була зруйнована, супутники американської розвідки зафіксували інфрачервоні теплові сигнали, які також вказували на вибух.

Після руйнування першої частини дамби, сила води зруйнувала решту конструкції.

Коли цього тижня рівень води знизився, він опустився нижче верхньої межі бетонного фундаменту дамби. Секція, яка була пошкоджена, не була видна над лінією води – це вагомий доказ того, що фундамент зазнав структурних пошкоджень, вказують інженери.

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

6 червня 2023 року о 2:54 ранку за Києвом норвезькі сейсмологи з організації «Norsar», яка досліджує сейсмічні рухи земної кори, зафіксували вибух в місці Каховської ГЕС.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter