Окупанти залякують мешканців Запоріжчини депортацією, щоб змусити отримати паспорт РФ

Новини
Фото: РИА Новости

На окупованій частині Запоріжчини російські загарбники вигадали ще один спосіб нав’язати свій аусвайс. Вони залякують примусовою депортацією всіх, хто не матиме паспорта РФ. Люди, які до останнього намагалися уникнути паспортизації, змушені ставати в черги, щоб подати документи на отримання російського паспорта.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У мешканців окупованих територій лишається все менше можливостей уникнути отримання російського паспорту. Попри те, що за указом президента РФ Володимира Путіна депортувати мешканців захоплених частин України, які відмовилися отримувати російський паспорт, можна буде тільки з липня 2024 року, вже зараз люди відчувають на собі додатковий тиск збоку окупантів і їхніх посіпак.

Тож люди поспіхом подають документи, налякані ймовірністю бути примусово вивезеними з дому.

«З ким не бачуся останніми днями, всі тільки й говорять про те, що подали чи подаватимуть найближчим часом документи на отримання російського паспорта. Та воно й зрозуміло, тут вже лишились тільки ті, хто просто з поважних причин не може виїхати. А якщо дійсно почнуть депортувати, то це ж дуже страшно», – розповідає мешканка Токмака.

Також про посилення тиску щодо російської паспортизації говорять і підприємці. На приватних підприємствах, де ще донедавна наявність роспаспорту нікого не цікавила, власники повідомляють робітникам, що з 1 липня ситуація може змінитися.

«Якщо чесно, думав, що до 1 липня нас уже відіб’ють, тож тягнув з отриманням паспорта, як міг. Але тепер вже не можу далі відкладати, бо на фірмі сказали, що звільнятимуть з цієї дати тих, в кого немає паспорта», – розповідає мешканець Мелітополя, який записався на подачу документів.

За словами чоловіка, черга на отримання росіського паспорта – величезна.

«Я записався на подачу документів в середині червня, а приймуть мене, сказали, аж наприкінці липня. Схоже, що багато хто, як і я, тягнув до останнього», – говорить мелітополець.

Поряд з погрозами депортацією окупанти продовжують застосовувати і старі методи тиску: оформити будь-які соціальні виплати можна тільки за наявності роспаспорта; аусвайс обов’язково вимагають під час фільтрації на блокпостах, а за його відсутності погрожують, що відправлять «на підвал»; на більшості підприємств вже можна працювати тільки тим, хто отримав паспорт РФ.

Також, за повідомленням Мелітопольського міського голови Івана Федорова, на блокпостах у Токмаку окупанти розривають українські паспорти.

«На блок-постах тимчасово окупованого Токмака рашисти зупиняють людей, вимагають документи і рвуть українські паспорти», – повідомляє Федоров у Телеграм.

Як повідомляв ЦЖР, президент РФ Владімір Путін затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російське громадянство.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter