Кримінальну справу про військовий заколот щодо Пригожина закриють, він «піде» до Білорусі – Пєсков

Новини
Власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин їде з Ростова-на-Дону, 24.06.2023. Фото: Reuters

Кримінальну справу про військовий заколот, порушену стосовно Євгена Пригожина, буде припинено, а сам власник ПВК «Вагнер» піде до Білорусі.

Про це заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков у бесіді з журналістами, передає «Интерфакс».

«Ви запитаєте мене, що буде особисто з Пригожіним. Кримінальну справу буде припинено проти нього, і сам він піде до Білорусії. Якщо ви запитуєте, яка саме гарантія того, що Пригожин зможе піти до Білорусії, це слово президента Росії», – сказав Пєсков.

За його словами, найманців ПВК «Вагнер», які брали участь у заколоті, не переслідуватимуть за законом «з урахуванням їхніх заслуг на фронті». Бійці повернуться до своїх таборів, і частина з них, якщо забажають, підпишуть контракти з Міноборони РФ. «У результаті вдалося вирішити цю ситуацію без подальших втрат, без підвищення рівня напруженості», – зазначив Пєсков.

«Що стосується решти бійців, їх ніхто не переслідуватиме з урахуванням їхніх заслуг на фронті. Ми завжди з повагою ставилися до їхніх героїчних вчинків на фронті і завжди цю повагу зберігатимемо», – підкреслив прес-секретар президента.

Він також підтвердив, що Олександр Лукашенко справді на прохання президента РФ провів переговори з головою ПВК «Вагнер», за підсумками яких Пригожин погодився припинити військовий заколот.

«Ви, напевно, запитаєте мене, чому саме президент Лукашенко. Справа в тому, що Олександр Григорович давно особисто знайомий із Пригожиним, близько 20 років. Це була його особиста ініціативна пропозиція, яка була погоджена з президентом Путіним», – сказав Пєсков, додавши, що в Кремлі «вдячні Лукашенку за ці зусилля».

Він також зазначив, що суботній заколот не позначиться на ході «спеціальної військової операції», а Володимир Путін не планує нових звернень до росіян і не змінював свого ставлення до міністра оборони РФ Сергія Шойгу, через невдоволення яким Пригожин і підняв заколот. Де саме зараз знаходиться голова ПВК «Вагнер», Кремлю невідомо.

Нагадаємо: