США запровадили нові санкції проти компаній, які пов’язані з ПВК «Вагнер» в Африці

Новини

Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкційних обмежень проти чотирьох фізичних та однієї юридичної особи, які пов’язані із приватною військовою компанією «Вагнер» та її засновником Євгенієм Пригожиним.

Про це йдеться в пресрелізі Мінфіну США.

«ПВК «Вагнер» вчиняє злочини та злочини, що загрожують безпеці, ефективному управлінню, демократії, процвітанню та дотриманню прав людини, експлуатуючи при цьому місцеві природні ресурси», – йдеться у повідомленні.

Обмеження запровадженні проти компаній в Центральноафриканській Республіці, Об’єднаних Арабських Еміратах та Росії, що брали участь у незаконних операціях із золотом для фінансування «вагнерівців» для забезпечення її зброєю, зокрема в Україні та Африці.

Це зокрема гірничодобувна компанія Midas Resources SARLU, що базується в ЦАР і пов’язана з Пригожиним. Стверджується, що вона за рахунок прибутку з продажу видобутого золота фінансує діяльність «вагнерівців» як у країні, так і за її межами.

А також – компанія Diamville минулого року брала участь у схемі продажу золота, яка передбачала його конвертацію в долари США, які планувалось вивести після запровадження санкцій США проти кількох російських фінансових установ.

Також під санкції потрапила Industrial Resources General Trading (Industrial Resources), що базується у Дубаї та займається дистрибуцією промислових товарів. Вона також надавала фінансову підтримку Пригожину через компанію Diamville.

США запровадили санкції і проти керівника групи компаній «Вагнер», росіянина Андрея Іванова, який навесні 2023 року тісно співпрацював із компанією Пригожина Africa Politology та високопосадовцями уряду Малі над угодами з продажу зброї та гірничодобувними компаніями.

Читайте також розслідування ЦЖР Командири «Вагнера»: в тіні Прігожина

Нагадаємо:

  • 20 травня 2023 року Сполучені Штати Америки ввели нові обмежувальні заходи проти Росії через війну в Україні. Санкції запроваджені проти 22 фізичних та 104 юридичних осіб, які допомагали РФ обходити введені проти неї обмеження.
  • 13 квітня 2023 року Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти компаній групи російського мільярдера Алішера Усманова, віце-прем’єра РФ Марата Хуснулліна, а також ПВК міністра оборони Росії Сергія Шойгу та військово-патріотичного руху «Юнармія».
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter