На Запоріжчині окупанти змушують аграріїв реєструватися в російському державному реєстрі

Новини

На окупованій Запоріжчині розпочався збір урожаю. Проте навіть вивезти зерно з поля, вже не кажучи про можливість продати його чи здати на елеватор, аграрії можуть тільки за умови реєстрації в російському державному реєстрі, але зробити це можна виключно за наявності російського паспорта.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Реєстрації за російським законодавством, тобто внесення даних про особу як про індивідуального підприємця, чи даних про юридичну особу в ЕГРЮЛ, від сільгоспників на захопленій території Запорізької області окупанти вимагають ще з осені 2022 року. Проте деякі фермери всіляко уникали цієї процедури.

«По-перше, щоб реєструвати фермерське господарство, треба отримати російський паспорт. А по-друге, як тільки я зареєструюся, то виходить почну платити податки в росбюджет. А це, як я розумію, вже кримінальна відповідальність за українським законодавством», – пояснює один з дрібних сільгосппідприємців з Мелітопольщини.

За його словами, вже минулого літа на сільгоспників жорстоко тиснули щодо оформлення за російським законодавством. Проте можливості здати урожай, не стаючи частиною правового поля окупантів, все-таки були.

«Свій минулорічний урожай я здав на окупованій території Запорізької області але на елеватор, який працював і в українській юрисдикції. Цього року так вже не вийде», – констатує аграрій.

Він пояснює, що навіть дрібним фермерам вже не можливо працювати без російських документів.

«Навіть для того, щоб довезти урожай з поля до елеватора, потрібна перепустка, видана окупаційним «міністєрством сельського хозяйства». А її видають тільки тим, хто зареєструвався за російським законодавством. І продати зерно можна тільки за наявності реєстрації», – констатує фермер.

Його слова підтверджує і окупаційна влада. Правда, прикриваючись турботою про аграріїв.

«Є маніпуляції щодо того, що зараз гаряча пора і треба транспортувати зерно до тока, пункта переработки чи термінового продажу, а міністерство не видає перепустки. Перепустки на перевезення всієї сільгосппродукції були введені указом Балицького ще минулого року. Вже майже рік ми всім фермерам говоримо, що треба зареєструватися для їх отрмання…  В першу чергу реєстрація в російському правовому полі необхідна самим аграріям для захисту їхніх прав та щоб вони могли отримувати держпідтримку», – заявила окупаційна «замєстітель председатєля правітельства по АПК» Світлана Шевченко.

За даними окупаційної влади, які не можна перевірити, в російському правовому полі наразі зареєстровано 70 відсотків сільгосппідприємств ТОТ Запоріжчини.

Як повідомляв ЦЖР, президент РФ Владімір Путін затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російське громадянство.

Зрадники і колаборанти на правобережній частині Херсонської та Запорізької областей готуються до участі у незаконних «виборах», які Росія планує провести на нових окупованих нею територіях восени 2023 року. Подробиці читайте у матеріалі ЦЖР «Кремль готує новий злочин – незаконні вибори на окупованому півдні. Хто вже на старті».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter