Героїня публікацій ЦЖР Оксана Іванко отримала нову підозру за роботу на окупантів гауляйтеркою Станіслава на Херсонщині

Новини
Стела на в’їзді до с.Станіслав Херсонського району і Оксана Іванко, колаборантка. Фото: investigator.org.ua і соцмережі

СБУ 19 липня повідомила про нову підозру в колабораційній діяльності 38-річній Оксані Іванко з села Станіслав Херсонського району, героїні публікацій ЦЖР. Їй інкримінують роботу на окупантів гауляйтеркою цього села.

Про це йдеться в тексті підозри СБУ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 38-річна Оксана Іванко привласнила собі владні повноваження на території тимчасово окупованої Станіславської сільської громади і очолила окупаційну адміністрацію села.

«Вона вирішувала питання роботи комунальних підприємств громади, виплати зарплати у рублях, займалася реєстрацією підприємств за законами РФ, готувала та проводила незаконний референдум, вела прийом людей під приводом вирішення гуманітарних проблем», – вказано в тексті підозри.

В лютому 2023 року СБУ вже повідомила першу підозру Оксані Іванко в організації незаконного референдуму на території села Станіслав. Вона добровільно, за грошову винагороду взяла на себе повноваження голови «дільничної виборчої комісії» №427 для організації неправомірного волевиявлення. До її обов’язків входила організація роботи «виборчої комісії» і подворового та поквартирного обходу жителів для «голосування», а також залучення до проведення так званого «референдуму» інших людей.

«Оксана Іванко організувала роботу «ДВК» №427 без дотримання основних принципів вільної участі та добровільного таємного голосування, публічності та відкритості «референдуму» і вжила заходи для організації незаконного голосування», – вказано в повідомленні про підозру.

Як повідомляв ЦЖР, Оксана Іванко працювала керівницею місцевого театру мініатюр «Мельпомена», а гауляйтеркою Станіслава її призначили 15 серпня 2022 року.

«Пам’ятаю, в той день до мене на роботу прийшли росіяни і сказали, що вони мене «звільняють», а замість мене в селі тепер «керуватиме» Оксана Іванко. Я попросив у них лише одне – зберегти майно громади, бо їхнє панування у нас буде недовгим. Вийшов, закрив двері сільради і поклав ключ. Більше я в цій будівлі до кінця окупації не з’являвся», – розповідав ЦЖР голова Станіславської громади Іван Самойленко.

Станіславську громаду звільнили від російських окупантів 11 листопада 2022 року.

Чим зараз живе Станіславська громада і як оговтуються від пережитого мешканці майже вщент зруйнованого села Олександрівка читайте в матеріалі ЦЖР «Бо це своє, рідне». Мешканці Станіславської громади на Херсонщині повертаються додому».

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу: план блицкрига — захватить Киев за два-три дня — провалился, российская армия отступила от столицы, потерпела сокрушительное поражение на Харьковском направлении, в ноябре 2022 года ВСУ освободили Херсон и правобережье области. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter