Студентів коледжу «Алабуга Політех» у Татарстані відправили збирати іранські дрони-камікадзе Shahed для російської армії

Новини

Студентів коледжу «Алабуга Політех» у вільній економічній зоні «Алабуга» в Татарстані відправили збирати іранські дрони-камікадзе Shahed для російської армії. Як писав ЦЖР, раніше там вели прийом випускників 9-11 класів на навчання з виробництва і управління безпілотними літальними апаратами, практичні заняття відбуватимуться на заводі ТОВ «Альбатрос».

Як з’ясували журналісти видання «Протокол» та ютуб-каналу «РЗВРТ», спочатку до роботи залучали переважно підлітків 15-17 років, які вступили до коледжу після дев’ятого класу школи. Нині ж збиранням дронів займаються студенти всіх курсів.

За даними журналістів, зарплата студентів, які беруть участь у виробництві дронів, залежить від виконання плану. У середньому вони одержують 30-40 тисяч рублів на місяць. При цьому учні розповіли, що іноді їм доводиться працювати кілька днів без сну і «практично без їжі». На запитання, чому студенти не виступають проти такого ставлення до них, один із них відповів: «Всі бояться. Мені взагалі цього не можна говорити. Керівництво нас дуже залякує з цього приводу».

Одна із студенток розповіла журналістам, що учням заборонено розголошувати інформацію про «Алабугу», оскільки це передбачено договором про навчання. У разі порушення умов цього документа студент змушений буде заплатити від півтора до двох мільйонів рублів, йдеться у розслідуванні.

«Ніхто нічого не каже і не скаже. Я зараз теж досить ризикую, бо у нас скрізь і камери, і прослуховування, і що тільки ні. Але, в принципі, мені насправді не страшно, тому що я розумію, що тут відбувається повна бляха», — сказав один із учнів.

Студенти стверджують, що від складання дронів відмовитися не можна. «Нам усе це, в принципі, дуже не подобається. Але піти із проекту неможливо. Ти або відраховуєшся, або сидиш на проекті», – сказав один із студентів. Інший студент повідомив, що у всіх, хто зайнятий виробництвом дронів, служба безпеки «Алабуги» відбирає телефони перед початком роботи та переглядає листування, у зв’язку з чим «була купа відрахувань за поширення інформації».

При вступі до коледжу батьки учня підписують документ, який зобов’язує виплатити велику суму у разі відрахування. Учні за фахом юристів та економістів мають виплатити 420 тисяч рублів. За іншими напрямками сума виплат становить близько 170 тисяч.

«Алабуга» повністю ламає людину і будує з неї того, кого хоче бачити керівництво», — сказав журналістам один із студентів.

У коледжі регулярно проводять змагання з пейнтболу. «Мета пейнтболу – відсіяти слабаків та сопляків на початковому етапі. Вони мають відрахуватися самі. Студенти мають страждати, їм має бути боляче», — цитуються у розслідуванні слова заступника гендиректора «Алабуги» Сергія Алексєєва. Як пишуть журналісти, які програли у грі змушували бігати навколо коледжу чи рити окопи.

«Там жорстоко карали. Могли просто розстріляти тими самими кульками. Взагалі це дуже боляче. Особливо для тих, у кого шкіра чутлива та синці довго не проходять. Ось у мене за тиждень вони не проходили», – розповіла колишня студентка коледжу Настя (ім’я змінено).

Інша студентка сказала: «За відмову брати участь могли викликати на розмову до ейчара [працівника відділу кадрів]. А якщо викликають на розмову до «ейчара», то це страшніше за смерть. Краще розстріл».

Як повідомляв ЦЖР у розслідуванні «Хто і де вироблятиме дрони-камікадзе в Росії за лекалами Ірану», під прикриттям виробництва цивільних безпілотників «Альбатрос М5» ТОВ «Альбатрос», ймовірно вироблятиме «районовані» Shahed, збираючи доставлені з Ірану деталі.

Повну текстову версію інтерв’ю Богдана Устименко Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter