Вибух у колонії окупованої Оленівки був спричинений термобаричним гранатометом – Офіс генпрокурора

Новини
Наслідки вибуху в Оленівській колонії, 29.07.2022 Фото: t.me/informnapalm

Вибух 29 липня минулого року на тимчасово окупованій території Донеччини у виправній колонії в смт Оленівка, де знаходилися українські військовополонені, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Про це повідомили в Управлінні інформаційної політики Офісу генерального прокурора, передає Укрінформ.

Як зазначається, Офісом генпрокурора 29 липня 2022 року після нічного теракту росіян до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за фактом обстрілу військовими РФ колишньої виправної колонії в смт Оленівка Донецької області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – про порушення законів та звичаїв війни. Йдеться про жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, що поєднані з умисним вбивством.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

У цьому кримінальному провадженні досліджуються факти загибелі внаслідок вибуху та отримання поранень різного ступеню тяжкості у період часу з 22.00 год. 28.07.2022 по 01.00 год. 29.07.2022 військовослужбовцями Сил оборони України, що утримувалися на території колишньої виправної колонії №120 в смт Оленівка.

В ході досудового розслідування проведено комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання. Згідно з висновком експертизи – вибух було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета.

Також з Офісу генпрокурора інформують, що 5 січня 2023 року Генеральним секретарем ООН розформовано місію зі встановлення фактів обстрілу колишньої виправної колонії в смт Оленівка Донецької області за відсутності необхідних гарантій безпеки та доступу до місця злочину. Відновлення роботи місії найближчим часом дало б можливість доступу до місця вчинення злочину представникам міжнародних інституцій.

Також в Офісі генпрокурора поінформували, що за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз ідентифіковано 33 особи з числа загиблих внаслідок вибуху в колонії смт Оленівка у ніч з 28 на 29 липня 2022 року, тіла яких повернуто на підконтрольну Україні територію. Наразі триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл, які могли перебувати у цій колонії, та проводяться відносно них відповідні експертизи.

Окрім того, наразі допитано як потерпілих 13 військовослужбовців, яких повернуто на підконтрольну Україні територію і які утримувалися в одному із приміщень колишньої виправної колонії в смт Оленівка, де стався вибух.

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення. Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

За даними ГУР Міноборони України, загибель українських військових унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 сталася внаслідок теракту, який здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за командою її власника Євгена Пригожина.

Супутникові фото компанії Maxar доводять, що масове вбивство українських військовополонених в окупованій Оленівці на Донеччині вчинили саме росіяни, адже на них видно, що барак у колонії, де утримували українців, підірвали зсередини.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter