Польща заявила про переміщення «вагнерівців» на захід Білорусі, в країні вже перебуває понад п’ять тисяч російських терористів

Новини

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що найманці «ПВК Вагнер» переміщуються в бік Сувальського коридору, який з’єднує країну з державами Балтії, а також відокремлює територію Калінінградської області та Білорусі.

Як пише RMF FM, Моравецький заявив, що Польща протягом останніх двох років стикається з постійними атаками на своєму кордоні.

Лише цього року, додав він, було зафіксовано 16 000 спроб нелегального перетину кордону мігрантами, яких заманюють диктатори Володимир Путін та Олександр Лукашенко, щоб «проштовхнути їх до Польщі».

«Зараз ситуація стає ще більш небезпечною. У нас є інформація, що понад 100 найманців групи Вагнера рушили в бік Сувальського перешийка біля Гродно в Білорусі», – сказав він.

За словами глави уряду Польщі, «це, безумовно, крок до подальшої гібридної атаки на польську територію». Вони, ймовірно, будуть замасковані під білоруських прикордонників і допомагатимуть нелегальним іммігрантам потрапляти на польську територію, дестабілізувати Польщу, але, ймовірно, вони також намагатимуться проникнути на територію Польщі, видаючи себе за нелегальних іммігрантів, а це створює додаткові ризики, сказав він.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону заявив, що в Білорусь продовжують прибувати «вагнерівці». Нині в країні перебуває понад п’ять тисяч найманців ПВК «Вагнер».

За його словами, будь-яких переміщень «вагнерівців» поблизу українського кордону не спостерігається.

«Підрозділи розвідки України, а це і розвідка ДПСУ, активно відстежують подальшу ситуацію, наскільки вона може змінитися і нести загрозу Україні. Але на даний момент та кількість представників ПВК Вагнер на території Білорусі значної загрози Україні не становить», – наголосив Демченко.

Парламентська асамблея ОБСЄ 4 липня визнала Росію державою-спонсором тероризму, а приватну військову компанію «Вагнер» – терористичною організацією.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter