Окупанти на Херсонщині звільнили заступника гауляйтера Каланчака Олега Водку після того як він п’яним скоїв ДТП, в якій загинув російський військовий

Новини
Гауляйтер Каланчака Пьотр Мустіяновіч (зліва), його заступник Олег Водка (справа) та дві колаборантки з Вадимської школи Каланчацької громади, Фото з соцмережі

Російські окупанти заднім числом звільнили Олега Водку, заступника гауляйтера Каланчака Скадовської громади Херсонської області. В середині травня він п’яним сів за кермо автомобіля і скоїв ДТП, в якій загинув російський військовий.

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Саша-каністра, Водка і мертвий гауляйтер. Хто здавав окупантам Мирненську і Каланчацьку громади на Херсонщині».

Як розповіли ЦЖР мешканці тимчасово окупованого Каланчака, колаборант Олег Водка в середині травня 2023 року напився і сів за кермо своєї автівки та врізався в машину з російськими військовими.

ДТП і її наслідки виявилися серйозними, бо постраждалих військових РФ до шпиталю в Криму довелося доставляти військовим гвинтокрилом, де один із них помер. За п’яне ДТП Водку росіяни відправили на підвал, побили і наказом гауляйтера Каланчака, водолаза Пєтра Мустіяновіча заднім числом звільнили з посади його заступника.

«Спочатку Олег Водка розповідав усім, що зможе все «порішати», бо він серед росіян ніби як «свій». Але це йому так і не вдалося. Він кілька тижнів ходив по Каланчаку в пошуках роботи і нібито влаштувався якимось клерком до окупаційного відділу соцзахисту. Ще ходять чутки, нібито його збираються судити за вбивство цього військового РФ. Колаборанти не потрібні нікому», – сказали ЦЖР місцеві.

Як повідомляв ЦЖР, Олег Водка працював головним інженером у Чаплинській філії ВАТ «Херсонгаз», викладачем Чаплинського професійного аграрного ліцею, головним інженером ТОВ «Торговий дім «Долинське», а в 2020 році був призначений першим заступником голови Каланчацької громади. 

За словами місцевих, Олега Водку постійно бачили в компанії з російськими військовими і згодом він став заступником гауляйтера Каланчака. За свій злочин Олег Водка в лютому 2023 року вже отримав підозру від СБУ

Натомість гауляйтер «Каланчацького району» приїхав сюди аж із півночі РФ. Це громадянин Росії Пьотр Мустіяновіч, який народився в Україні 11 липня 1964 року – в Івано-Франківській області. Деякий час він проживав у Трохимівці Іванівської територіальної громади Генічеського району, а після навчання у Херсонському ПТУ №3 перебрався до Росії. 

В автобіографії Мустіяновіча вказано, що він служив інструктором-водолазом у російському Північному флоті, а перед виходом на пенсію був головою ради депутатів депресивного міського поселення Печенґа Мурманської області, ліквідованого у 2020 році. 

Більше читайте в матеріалі «Саша-каністра, Водка і мертвий гауляйтер. Хто здавав окупантам Мирненську і Каланчацьку громади на Херсонщині».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter