Прокуратура АРК повідомила про підозру у держзраді «начштабу» Росгвардії у Криму, який до окупації служив у теруправлінні ВВ МВС України

Новини
В'ячеслав Харєв, офіцер-зрадник

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру у державній зраді «начальнику штабу» Росгвардії в окупованому Криму. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозрюваний – Харєв В’ячеслав Олегович, колишній заступник начальника управління Кримського територіального командування внутрішніх військ МВС України. У 2014 році після окупаці півострова Росією він зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до ворога.

Про це повідомила пресслужба прокуратури АРК і м.Севастополя.

У 2014 році підозрюваний почав працювати у незаконно створеному «Головному управлінні федеральної служби військ Нацгвардії РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» (Росгвардія). Пізніше він отримав посаду «начальника штабу-заступника начальника управління Нацгвардії РФ по РК та м. Севастополю».

«Також від імені держави-окупанта йому було присвоєно військове звання генерал-лейтенант. Своїми діями та рішеннями підозрюваний сприяв становленню та зміцненню окупаційних органів правопорядку на півострові, а також надавав допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України», – повідомили в прокуратурі.

Його дії кваліфіковано за фактом вчинення державної зради (ч.1 ст.111 КК України). Санкція статті передбачає покарання до 15 років позбавлення волі. 

Нагадаємо: 

  • У березні 2023 року в Україні до 11 років позбавлення волі заочно засуджено кримського «військового комісара» з окупованого Криму. За інформацією ЦЖР, вирок отримав Качаров Костянтин Радікович – «військовий комісар Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим». 
  • У квітні 2023 року український суд оголосив вирок окупаційному «військовому комісару Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Його за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ засуджено до 8 років позбавлення волі.