Черговий кримський «військком» отримав вирок за призов кримчан до ЗС РФ: 8 років позбавлення волі

Новини
Олександр Кабашний, «військовий комісар міста Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Фото: gorod24.online

В Україні суд оголосив вирок окупаційному «військовому комісару Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Його за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ засуджено до 8 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим. 

Прокурори довели, що засуджений у 2020 році обійняв посаду «військового комісара м. Феодосія та Кіровського району Республіки Крим». На цій посаді він реалізовував завдання РФ та її окупаційної адміністрації в Криму щодо незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта.

Олександр Кабашний безпосередньо розробляв плани, організовував проведення та безпосередньо здійснював примус кримчан до служби в армії ворога у період 2019-2020 років. Вказане є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Загалом з 2015 року окупанти незаконно провели 16 призовних кампаній, змусивши служити в збройних силах ворога понад 39 тисяч кримчан. 

«Наразі, вдалося встановити та повідомити про підозри у вчиненні воєнних злочинів 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму серед них і «військовий комісар Республіки Крим». На розгляді в суді перебуває один обвинувальний акт. Раніше, перший в Україні вирок отримав військовий комісар Сімферопольського району та м. Алушти. Його засуджено до 11 років позбавлення волі поки заочно», – повідомив прокурор АРК Ігор Поночовний.

Як повідомлялось, у березні 2021 року прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру «військовому комісару міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному за незаконний призов кримчан в російську армію.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • В червні 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру у здійсненні воєнного злочину «військовому комісару Євпаторії, Сак і Сакського району» Володимиру Шингірію через примушування кримчан до служиби в Збройних силах Росії, яка незаконно окупувала Крим.
  • В чернвні 2021 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно громадянина РФ, «військового комісара Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим» Костянтина Качарова, який підозрюється у скоєнні військового злочину через незаконний призов мешканців окупованого Криму до ЗС РФ.