В Україні суд вперше засудив «військкома» з Криму за призов кримчан до ЗС РФ

Новини
«Військовий комісар Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим» Костянтин Качаров Фото: crimea-news.com

За публічного обвинувачення прокуратури АРК та міста Севастополя до 11 років позбавлення волі заочно засуджено кримського «військового комісара» з окупованого Криму. За інформацією Центру журналістських розслідувань, вирок отримав Качаров Костянтин Радікович – «військовий комісар Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим». Це перший вирок в Україні за такий злочин.

Як повідомляє прокуратура АРК, Качарова визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у примушуванні цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах ворога (за ч. 1 ст. 438 КК України).

«Засуджений, громадянин Російської Федерації, у 2018 році обійняв посаду «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим». Він здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних призовних кампаній населення півострова до російських збройних сил.

Відтак, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупант, обвинувачений безпосередньо розробляв плани та організовував проведення 5 призовних кампаній кримчан у відповідних районах окупованого півострова. З 2015 року ворог регулярно проводить призовні кампанії та залучає жителів півострова до служби в армії РФ. Після повномасштабного вторгнення РФ окупанти розпочали також незаконну мобілізацію кримчан», – йдеться в повідомленні.

В прокуратурі додали, що наразі повідомлено про підозри у вчиненні аналогічних воєнних злочинів 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму. На розгляді в судах перебувають 3 обвинувальні акти.

Також прокуратура автономії спільно з неурядовими організаціями інформувала Прокурора Міжнародного кримінального суду з цього приводу. У інформаційних повідомленнях містяться докази вчинення вищим військово-політичним керівництвом РФ воєнних злочинів у контексті незаконного призову та пропаганди служби в армії РФ, зокрема, і серед дітей.

Печерський районний суд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно громадянина РФ, «військового комісара Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим» Костянтина Качарова, який підозрюється у скоєнні військового злочину через незаконний призов мешканців окупованого Криму до Збройних сил Росії.

  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).
  • Прокуратура АРК та Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни через незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ в рамках оголошеної в Росії мобілізації. У прокуратурі рекомендують кримчанам ухилятись від призову, а в разі примусової мобілізації не вчиняти дії, які можуть бути кваліфіковані як воєнний злочин. Водночас добровільна участь у війні проти України вважатиметься злочином проти основ національної безпеки.