«Кримський» підрозділ «Конвой» Аксенова-Прігожина фінансують банк ВТБ та компанія наближеного до Путіна олігарха Аркадія Ротенберга

Новини
Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналу загону «Конвой»

Бійців «розвідувально-штурмового підрозділу «Конвой», що входить до 30-го загону БАРС «Ливадия» пропагандисти називають «аксенівцями» в тому числі фінансують банк ВТБ та компанія наближеного до Путіна олігарха Аркадія Ротенберга.

Як пише російський проєкт «Досьє», від цих структур ПВК отримала понад 300 мільйонів рублів.

На основі аналізу банківських даних журналісти з’ясували, що у жовтні 2022 року приватна військова компанія отримала 120 мільйонів рублів від АТ «Санаторій Ай-Петрі», які надійшли на рахунок як «пожертвування». «Санаторієм Ай-Петрі» через Управляючу компанію інфраструктурних проектів володіє наближений до Володимира Путіна бізнесмен Аркадій Ротенберг.

Ще близько 200 мільйонів рублів «пожертвувань» восени 2022 року «Конвой» отримав від благодійного фонду «ВТБ Країна» та з рахунку самого банку.

Восени того ж року військова група отримала ще 109,5 мільйона рублів від компанії «Промресурс» з Новосибірська та 8 мільйонів рублів від ТОВ «Коал Трейдінг» з Москви. При цьому, відповідно до податкових звітностей, перша закінчила 2022 рік із збитками, а друга буцімто «пожертвувала» понад половину своїх доходів.

Журналісти зазначають, що кошти спочатку надходять до Санкт-Петербурзького козацького товариства «Конвой», яке витрачає частину коштів на купівлю військового спорядження, а частину перераховує на рахунок ТОВ «Військово-охоронна компанія „Конвой“». Вже звідти вони у вигляді «позик засновнику» переходять керівнику ПВК Костянтину Пікалову. Таких «позик» Пікалов отримує близько 60 мільйонів рублів на місяць.

Пікалов із позивним Мазай пов’язаний із Євгєнієм Пригожиним. Його військовий досвід офіційно складається зі строкової служби при військовому училищі, хоча журналісти пишуть, він має зв’язки у ГРУ. Також Пікалова називали правою рукою Пригожина та куратором ПВК «Вагнер» в Африці.

Нагадаємо:

  • Бійців «розвідувально-штурмового підрозділу «Конвой», що входить до 30-го загону БАРС «Ливадия» пропагандисти називають «аксенівцями». Однак більша частина бійців не з окупованого Криму, а з різних регіонів Росії. Очолює «Конвой» росіянин із Санк-Петербурга Константін Пікалов, наближений до Євгенія Прігожина «вагнерівець» з позивним «Мазай» і досвідом бойових дій на території декількох країн. Найбільш засвічений у роликах та ефірах  соратник Пікалова  Васілій Ящіков, позивний «Ящік», оодом з Кабардино-Балкарії, а останні 20 років живе в Пітері. Про те, як гауляйтер Аксенов розвиває дружбу з Прігожиним читайте у матеріалі «Як Аксенов за прикладом Прігожина створив власні ПВК».

  • Батальйон «Ливадия», до якого входить підрозділ «Конвой» на чолі з людьми Прігожина, легалізований як загін БАРС.