Як Аксенов за прикладом Прігожина створив власні ПВК

Публікації

Кримські пропагандисти героїзують найманців не тільки Прігожина, а й Аксенова. Так, у нього вже теж є приватна військова компанія. Як гауляйтер Аксенов розвиває дружбу з Прігожиним та формує власні загони найманців?

Дружба кримського гауляйтера і Євгенія Прігожина стала помітною кілька місяців тому. У жовтні 2022 року військовослужбовці 126-ї бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ, що базується у селі Перевальному поблизу Сімферополя, опублікували сльозливе відео. Вояки скаржилися, що мають лише один БТР на 80 осіб і без ротацій ведуть бойові дії проти України у Херсонскій області з перших днів вторгнення. Наступного ж дня «вагнерівці» повідомили про передачу чотирьох позашляховиків кримській бригаді, шефство над якою з початком так званої СВО оголосив Аксенов.

Протягом наступних чотирьох місяців Євгеній Прігожин вступив у відкриту конфронтацію з Шойгу і Герасимовим на фоні нестачі снарядів для бойовиків «вагнера». Сергій Аксенов підтримав Прігожина в цьому конфлікті?

Водночас у кримських медіа, підконтрольних Аксенову, почалася активна і навіть агресивна агітація вступати в ПВК «Вагнер». Були дні, коли в телеграм-каналі «Крым24» виходило по п’ять рекламних роликів військової компанії. А нещодавно пропагандисти з півострова проїхали сотні кілометрів на Донеччину, щоб зняти сюжет про бравих бійців «вагнера», які штурмують місто-фортецю. Таким чином, бачимо послідовну героїзацію найманців, які, не входять в регулярні збройні сили РФ.

Реклама ПВК «Вагнер» в автобусах у Сімферополі. Фото: krymr.com

А що тепер робить Аксенов? За прикладом Прігожина створює власні приватні військові компанії. Центр журналістських розслідувань у вересні розповідав про те, що у Криму почали набирати добровольців у «казачий штурмовий батальйон «Таврида».

Бійці «Тавриди»

Бійці «Тавриди» ховаться від мінометного обстрілу, фото: RT

Ми тоді зробили припущення, що цей батальйон — кишеньковий підрозділ Аксенова, бо командує ним його радник, єдинорос, отаман «Чорноморського козачьего войска», зрадник Антон Сироткін. Тепер учасників батальйону пропагандисти прямо називають «аксьоновцями» — за аналогією з «кадирівцями». Вперше цю назву використала кореспондентка телеканалу «Росія 24» Ольга Курлаєва, яка часто записує з Аксеновим паркетні інтерв’ю.

«Якщо говорити про загони, які зараз створюються з кримчан. Для себе я кримчан називаю «аксенівцями», бо відповідальність за забезпечення, за харчування, за одяг, за екіпірування, за зарплату несе безпосередньо губернатор, який набирає ці загони, курирує їх. Він відповідає за цих людей», — сказала Курлаєва в ефірі «Крым24» 22 вересня 2022 року.

Зараз відомі вже й інші керівники «Тавриди» Аксенова. Начальник штабу «казачого штурмового батальйону «Таврида» В’ячеслав Такмаков, троє заступників командира: Андрій Долженко, Дмитро Воронін та Вадим Іловченко.

В’ячеслав Такмаков, начальник штабу «казачого штурмового батальйону «Таврида». Фото: Крым24

Крім «Тавриды», Аксенов створив ще один батальйон, який називається «Ливадия». Про нього інформації небагато. Є тільки репортаж тієї ж Курлаєвої десь із окупованої частини Запорізької області.

У сюжеті зазначається, що Сергію Аксенову вдалося сформувати кілька кримських батальйонів: постачання, харчування, екіпірування та озброєння — начебто за рахунок позабюджетних коштів, які знаходить голова Криму. Які це кошти, скільки, де він їх знаходить — невідомо. Але мешканці Криму розповідають про постійне доїння Аксеновим підприємців — їх змушують жертвувати на приватні підрозділи гауляйтера.

Про те, що Аксенов поволі стає Прігожиним 2.0, який приносить проблеми режиму, вже помічають і блогери-мільйонники. Юрій Подоляка пише, що навчати «аксьоновцев» кілька місяців тому були запрошені офіцери з ПВК «Вагнер».

Телеграм канал ВЧК-ОГПУ, відомий своїми інсайдами з правоохоронних та силових відомств, пише з посиланням на своє джерело повідомляв, що ходять розмови про перебазування ПВК Вагнер до Криму і початок великого союзу з аксенівськими людьми.

«Для «Вагнера» такий варіант дуже непоганий, тому що тоді «оркестр» отримає головне — свою власну територію в Росії, незалежну від військових і чекістів. Зв’язка Аксьонов-Пригожин може стати несподіваною і дуже сильною. У військовому плані — краще Крим обороняти, ніж битися головою без підкріплення і боєприпасів у найукріпленіші райони», — йдеться у публікації.

І це не просто розмови: представник ПВК вже повідомив, що «вагнерівці» отримали ділянку в 20 гектарів для «Вагнер-центру», який буде тренувальною базою. При цьому мешканців Криму, вже наляканих перспективою постійного перебування озброєних зеків, заспокоюють: мовляв, це буде тренувальний центр виключно для співробітників компанії.

Між тим в представництві президента України в АРК мають іншу інформацію: під базу підготовки ПВК Вагнер Аксенов начебто наказав знайти в гірському Криму ділянку площею у 500 гектарів! Це 700 футбольних полів, для розуміння розмаху планів. Тому йдеться, про базу підготовки з дуже великим полігоном.

Слідкуємо далі. Зазначимо, що найманство заборонене російським законодавством, а створення ПВК ним не передбачене. Однак на найманців «кухаря Путіна» ці закони не застосовуються. Але нагадаємо, що з точки зору міжнародного права — законів і звичаїв війни — найманці не є комбатантами, відповідно, на них не розповсюджується імунітет законних учасників війни. Відтак їхні дії будуть розглядатися як воєнні злочини. І громадянам України з Криму слід про це дуже добре пам’ятати.