Народна артистка України з Херсонщини Ружена Рубльова, про яку писав ЦЖР, за участь у концерті в Москві отримала підозру від СБУ

Новини
Ружена Рубльова, колаборантка Фото: соцмережі
Ружена Рубльова, колаборантка Фото: соцмережі

Слідчий управління СБУ у Рівненській області повідомив про підозру 56-річній Ружені Рубльовій, народній артистці України, колишній провідній артистці Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, героїні публікацій ЦЖР. За колабораційну діяльність їй світить позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

Слідчі встановили, що відома на Херсонщині Ружена Рубльова добровільно погодилась виступати в Москві на Красній площі на мітингу-концерті 30 вересня 2022 року з нагоди «приєднання» Херсонської області до РФ.

«Своїми діями Рубльова сприяла поширенню неправдивої інформації щодо позитивних настроїв українського народу до окупаційної влади, прославляння і виправдовування дій представників окупаційних сил РФ на тимчасово окупованих Росією територіях України», – йдеться в повідомленні про підозру.

Колаборантка Ружена Рубльова підозрюється в активній участі у заходах політичного характеру, спрямованих на підтримку держави-агресора – за ч. 6 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Про перехід на бік ворога Ружени Рубльової ЦЖР повідомляв близько року тому назад. Саме її окупанти 29 серпня 2022 року призначили «керувати» одразу двома захопленими херсонськими музичними школами – №1 і №3. 

«Знаю, що багатьох херсонців це шокувало. Бо вони бачили її багато разів на сцені, в українських національних костюмах, чули її виконання українських пісень. Але вони ж не бачили, ким вона є в «звичайному» житті. Я відчувала, що вона не щира і намагалась не запрошувати на міські заходи. Так, на жаль, поводили й деякі інші артисти – на сцені вони одягали дуже гарні маски, а поза сценою були зовсім іншими людьми, які мають далеко не патріотичну позицію», – так тоді прокоментувала це ЦЖР начальниця управління культури Херсонської міської ради Світлана Думинська.

Як повідомляв ЦЖР, 2 грудня 2022 року окупанти розграбували Новокаховський палац культури. А перед тим вони вивезли найцінніші експонати з місцевої картинної галереї імені Альбіна Ґавдзінського. 

Детальніше читайте в розслідуванні ЦЖР «Зрадники від культури. Хто в Новій Каховці прислужує окупантам і допомагає їм грабувати громаду».