Зрадники від культури. Хто в Новій Каховці прислужує окупантам і допомагає їм грабувати громаду

Публікації
Колаборант Сергій Якуба (крайній ліворіч). Фото: соцмережі

Все, що не змогли винести – розстріляли і знищили, решту – вивезли. Російські окупанти разом із місцевими колаборантами розграбували палац культури в Новій Каховці, що на тимчасово окупованій лівобережній частині Херсонщини. За словами начальниці відділу культури Новокаховської міськради Наталії Зарудної, яка знаходиться на підконтрольній українській території, з будівлі вивезли все – звукову і світлову апаратуру, оргтехніку, музичні інструменти. 2 грудня все це завантажили в вантажівку і вивезли в невідомому напрямку. 

Допомагала окупантам грабувати відновлений практично «з нуля» за кілька років до повномасштабного вторгнення палац культури призначена загарбниками «директорка», колаборантка Надія Рєзнікова. До 24 лютого 2022 року вона була керівницею хореографічного ансамблю «Таврія» при Новокаховському ліцеї №9. 

Незадовго до пограбування палацу культури вона розпустила колектив і заявила, щоб вони на роботу більше не приходили. Водночас окупанти закрили бібліотеки, школу мистецтв, музичну школу, картинну галерею та всі інші заклади культури Новокаховської територіальної громади. Більшу частину з них вони теж встигли розграбувати. Ми змогли встановити, хто їм у цьому допомагав з місцевих.

«В музичній школі росіяни випивали, їли, спали і там же випорожнювались»

Наприкінці жовтня російські загарбники почали готуватися до своєї втечі з правобережної Херсонщини. Разом із виводом своїх військ вони пограбували і вивезли до окупованого Криму переважну більшість експонатів з херсонських музеїв – обласного краєзнавчого і обласного художнього імені Олексія Шовкуненка. Те саме вони зробили і на лівобережжі області, розграбувавши філію «Музей історії Каховки» обласного краєзнавчого музею і Новокаховську картинну галерею імені Альбіна Гавдзинського. 

«Про пограбування росіянами картинної галереї нам стало відомо 1 листопада. Вони вивезли в невідомому напрямку всі її художні фонди: твори живопису, графіку, скульптури. Цей акт мародерства став продовженням масових грабунків закладів культури області після оголошення окупантами так званої «евакуації» населення через наступ Збройних сил України», – каже Наталія Зарудна.

Вантажівка, до якої завантажують майно Новокаховськоі картинної галереї. Фото: ЦЖР

Вантажівка, до якої завантажують майно Новокаховськоі картинної галереї. Фото: ЦЖР

Саму картинну галерею окупанти не чіпали досить довго. Навіть український державний прапор на її будівлі вони зняли лише перед «дньом победи» 9 травня. Співпрацювати з ворогом з колективу галереї спочатку погодилась одна людина – доглядачка Лариса Москаленко. Відсутність освіти не завадила росіянам «призначити» її там за «головну». Потім вони зробили «науковим співробітником» галереї і технічного працівника. Проте сам заклад практично не працював – за весь час окупації в ньому провели один конкурс і виставку дитячих малюнків до «дня захисту дітей». 

«Реальна робота окупантам була взагалі не потрібна», – переконана Наталія Зарудна.

Заклади культури Новокаховської громади серйозно постраждали і внаслідок обстрілів росіян. Пошкоджені: будинок культури і площа біля нього в селі Веселе, розтрощена і розграбована Веселівська дитяча музична школа, Веселівська сільська бібліотека, музей історії міста, міська бібліотека для дітей та юнацтва, Козацький селищний будинок культури.

Наслідки обстрілів бібліотеки в Новій Каховці. Фото_ соцмережі

Наслідки обстрілів бібліотеки в Новій Каховці. Фото: соцмережі

Першою, за словами Наталії Зарудної, постраждала музична школа і бібліотека в Веселому – це село на правому березі Дніпра з першого дня повномасштабної війни опинилося в епіцентрі бойових дій. Обидва заклади розташовані в одній будівлі з адміністрацією старостинського округу, яке захопили російські військові і використовували як казарму. Ще навесні співробітникам відділу культури Новокаховської міськради вдалося потрапити всередину будівлі і побачити, в що її перетворили росіяни.

«Вони виламали двері в кожен клас музичної школи, розтрощили всі музичні інструменти, розкидали книги, повідривали всі батареї опалення. В приміщеннях вони постійно пиячили, кидали і били пляшки, там же й випорожнювались, а вишитими рушниками підтирались», – каже Наталія Зарудна.

Відновлювати роботу знищеної музичної школи і бібліотеки в Веселому окупанти не захотіли. З цієї ж причини, вочевидь, вони на стали призначати там своїх «керманичів». Натомість інші заклади культури Нової Каховки продовжували активно працювати до початку листопада. В деяких із них чимала кількість співробітників перейшла на бік ворога.

Наслідки обстрілів бібліотеки в Новій Каховці. Фото: соцмережі

Наслідки обстрілів бібліотеки в Новій Каховці. Фото: соцмережі

«Гауляйтер сказав, що я начальник дуже важливого відділу»

Культурі як одному з головних інструментів пропаганди російські окупанти завжди приділяли особливої уваги. Про це ж говорить і Наталія Зарудна, пригадуючи своє перше спілкування з гауляйтером Нової Каховки, колаборантом Володимиром Леонтьєвим.

«29 квітня, коли я ще була в окупованому місті, Леонтьєв викликав мене до себе і «наказав» відкрити всі заклади культури і платити їхнім працівникам 100%-ву зарплату. Він пояснив, що «Росія тут надовго» і що я є начальником «дуже важливого відділу». Куратором по культурі він призначив тодішнього начальника організаційного відділу Новокаховської міськради, колаборанта Романа Пашкевича, але він зі мною так і не зв’язався. Перейшов на бік ворога і директор музею історії нашого міста, ексдепутат міськради Віктор Васильєв», – каже Наталія Зарудна.

Жоден творчий колектив Нової Каховки під час окупації не працював. Однак росіяни намагалися продемонструвати, що окуповане ними місто живе звичайним життям, танцює і співає. Тож на своїх пропагандистських телеграм-каналах вони випустили безліч сюжетів про концерти та інші заходи під російським прапором.

Скріншот повідомлення в російському терористичному телеграм-каналі

Скріншот повідомлення в російському терористичному телеграм-каналі

Проводити їх в захопленому загарбниками міському палаці культури допомагали колаборанти: заслужений працівник культури України, ексдиректор новокаховського будинку культури «Таврія», ексдепутат Новокаховської міськради Власенко Володимир Дмитрович, освітлювач палацу культури, голова громадської організації «Спілка музикантів Нової Каховки» Білоус Ігор Васильович, 20 червня 1989 року народження, хореографка Штундер Ірина

Колаборант Ігор Білоус. Фото_ скріншот відео

Колаборант Ігор Білоус. Фото: скріншот відео

Колаборант Володимир Власенко. Фото: no-ka.info

Колаборант Володимир Власенко. Фото: no-ka.info

Колаборантка Ірина Штундер. Фото: соцмережі

Колаборантка Ірина Штундер. Фото: соцмережі

Ще більше колаборантів виявилося в Новокаховській дитячій музичній школі. Спочатку росіяни намагалися натиснути на директорку цього закладу Катерину Козлову і інших її підлеглих, вимагаючи співпраці. Від них вимагали, зокрема, віддати їм альт, який музичній школі подарували батьки учнів. Працівникам вдалося сховати особові справи колективу закладу. Зрештою, окупанти поставили «керувати» школою її ж викладачку Кулєшову Оксану Миколаївну

З нею, а також ще з 15 працівниками музичної школи через співпрацю з ворогом призупинили трудові відносини: викладачками Безруковою Оленою Олександрівною, Власенко Людмилою Леонідівною, Горлач Інною Володимирівною, Дзюбенко Світланою Вікторівною, Колесниковою Оленою Володимирівною, Коноваловою Валентиною Миколаївною, Купавченко Ольгою Ігорівною, робітником Арзамасцевим Миколою Михайловичем, прибиральницею Биковською Світланою Олександрівною, завгоспом Дем’яненко Ніною Іванівною, вахтерками Калініченко Валентиною Михайлівною і Шевченко Оксаною Миколаївною, секретаркою Толстокоровою Іриною Миколаївною та електриком-сумісником Чуприним Леонідом Євгеновичем.

Організований російськими окупантами концерт в Дитячій школі мистецтв. Фото: соцмережі

Організований російськими окупантами концерт в Дитячій школі мистецтв. Фото: соцмережі

З близька ста викладачів Новокаховської дитячої школи мистецтв добровільно співпрацювати з окупантами вирішили семеро. Фейковою «директоркою» закладу вони призначили викладачку народних інструментів Конюхову Тетяну Миколаївну. Під її «керівництвом» погодились працювати: концертмейстерка Кудінова Вікторія Анатоліївна, а також викладачки Павловська Лариса Миколаївна, Рашевська Аксинія Миколаївна, 14 грудня 1967 р. н., Тишкова Наталя Володимирівна, Черняєва Олена і Мельник Л. М. А ось з технічних працівників школи мистецтв лише двоє співпрацювали з ворогом. З усіма ними призупинили дію трудових договорів.

Серед інших колаборантів від культури в Новокаховській громаді, за словами Наталії Зарудної: директор Козацького селищного будинку культури, керівник громадської організації «Козачанський курінь Херсонської обласної об’єднаної козацької паланки «Військо Запорозьке низове» Якуба Сергій Вікторович, призначена окупантами «директорка» міської бібліотеки для дітей та юнацтва Новосьолова Світлана.

В цій бібліотеці виявилось ще дев’ять колаборантів. Одна з колишніх співробітниць закладу – Василенко Ірина Петрівна – організувала вивезення комп’ютерів і меблів бібліотеки та навіть «очолила» окупаційний «центр зайнятості» Нової Каховки.

«В селах нашої громади деяких працівників клубів та інших закладів окупанти тероризували, забирали «на розмову» по декілька разів, але вони не погодились на співпрацю, – констатує Наталія Зарудна. – Прикро, що через розграбування наших установ знищена праця кількох поколінь мешканців Нової Каховки. Але я вірю, що незабаром ми повернемось у рідне місто і все обов’язково відновимо. А всі зрадники – отримають по заслугах!» 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter