Юрій Ніколов: Якщо ми не завадимо Міноборони красти гроші, російські танки знову будуть в Києві

Новини
Юрій Ніколов, журналіст та співзасновник проекту «Наші гроші»Фото: investigator.org.ua

Самоцензура журналістів на початку повномасштабного вторгнення Росії призвела до розгулу корупції в Україні. Якщо не завадити Міноборони красти гроші, російські танки знову будуть в Києві.

Про це повідомив співзасновник та редактор видання «Наші гроші» Юрій Ніколов в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар. 

Він нагадав, що у 2022 році після успішних операцій із деокупації Харківщини і Херсона в Міноборони України з’явилось «запаморочення від успіхів» і закупівельна ціна яєць злетіла з 5 гривень до 11 гривень. Під кінець 2022 року вона досягла 17 гривень. Тільки після публікації журналістського розслідування про «яйця Рєзнікова по 17» і суспільного резонансу, ціна впала втричі.

«За півроку участі в цій історії я зрозумів: медіа мають виконувати роль сторожових псів демократії. Якщо ми завалимо те, що нам пропонують завалити, у нас закінчаться гроші. У когось з’явиться новий Mersedes, а в когось не буде снарядів і дронів. На тому історію України буде завершено», — заявив Юрій Ніколов.

Він переконаний, що журналістські розслідування корупції в Міністерстві оборони мають прямий вплив на посилення обороноздатності, бо економлять державі гроші на захист. «Йдеться про мільярди. Якщо вони їх вкрадуть, у наших пацанів не буде снарядів, їх повбивають в окопах і рашистські танки знову будуть в Києві. Дилема дуже проста. Чи наближу я перемогу, якщо я збережу гроші? Так», — наголосив журналіст.

На його думку, українське суспільство демотивує не викриття корупції, а нездатність чи небажання державних посадовців її побороти.

Нагадаємо:

  • Міноборони України підписало договір на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, які дислоковані у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд грн. Контракт укладений із ТОВ «Актив компані» зі статутним капіталом у тисячу гривень та всіма ознаками фірми-«прокладки». При цьому ціни на найбільш ходові харчі у межах угоди виявилися завищеними у 2-3 рази порівняно з роздрібними цінами у магазинах Києва, пише журналіст та засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов у матеріалі для видання ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».
  • Договір з «Актив компані» від імені Міноборони підписав Богдан Хмельницький – директор департаменту держзакупівель, у якого влітку проводили обшуки у справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових.
  • Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно.

Верховна Рада зробила крок до прозорості незбройних оборонних закупівель, проголосувавши за законопроект №8381 у першому читанні.