Незаконно створене окупантами об’єднане комунальне підприємство в Новій Каховці очолив колаборант із Каховки Віталій Горбач

Новини
Колаборант Віталій Горбач (праворуч) отримує подяку УГКМК у 2019 році. Фото з архіву ЦЖР

45-річний мешканець Каховки Віталій Горбач очолив незаконно створене окупантами «єдине» муніципальне казенне підприємство «Новокаховский коммунальный сервис» і балотується в депутати так званого Новокаховського муніципального округа від путінської «Єдиної Росії». А керувати місцевим водоканалом загарбники поставили Павла Петренка, колишнього начальника цеху «Водопровід» комунального підприємства «Міський водоканал».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Новим директором незаконно створеного окупантами єдиного муніципального казенного підприємства «Новокаховський коммунальный сервис» на Херсонщині росіяни призначили мешканця Каховки Горбача Віталія Анатолійовича, 6 червня 1978 року народження. Також він балотується зараз від путінської «Єдиної Росії» в депутати так званого Новокаховського муніципального округа.

«Віталій Горбач завжди був тупуватим. Після приходу окупантів він добровільно побіг з ними співпрацювати і спочатку очолив захоплене комунальне підприємство «Комунальний сервіс» Таврійської міської ради, вже після того як там призначили гауляйтера Четкарьова. Разом із Віталієм Горбачем окупантам служить його дружина Горбач Лариса Олександрівна, яка з 2022 року працює під керівництвом свого чоловіка економістом», – розповіли ЦЖР мешканці Каховського району, які особисто знайомі з Горбачем.

Більшу частину свого життя колаборант Віталій Горбач працював слюсарем у ВАТ «Каховка» і ПрАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування». В 2011 році закінчив Херсонський державний технічний університет і з 2017 по 2021 роки працював в Управлінні Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК) – інженером, головним енергетиком і заступником начальника. Після звільнення тодішнього начальника УГКМК Сергія Литвина Горбача теж звільнили.

Як відомо, ще в вересні 2022 року окупанти «ліквідували» всі комунальні підприємства в Новокаховській і Таврійській громадах і на їх базі незаконно створили об’єднаний «комунсервіс». Його першим директором був колаборант Артур Григорьєв, ексзаступник міського голови Нової Каховки.

А ось начальником водоканалу «Новокаховского коммунального сервиса» загарбники призначили Павла Петренка, який раніше працював начальником цеху «Водопровід» КП «Міський водоканал» Новокаховської міської ради. Днями він дав велике інтерв’ю російським пропагандистам.

Павло Петренко, колаборант. Фото: скріншот відео ТРК «Таврия»

Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти в Новій Каховці затримують виплату зарплати освітянам-колаборантам, які перебувають на «простої» і вимагають закривати місцеві школи та звільняти всіх працівників. На це скаржаться призначені загарбниками директори навчальних закладів міста. Самі ж окупанти підтверджують, що відновлювати роботу місцевих шкіл не планують. 1 вересня 2023 року вони не відкрили жодної школи або дитсадка в Новокаховській громаді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter