Україна повернула під контроль бурові платформи «Чорноморнафтогазу», які раніше захопили війська РФ

Новини
черноморнефтегаз

Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели спецоперацію, унаслідок якої повернули під контроль України бурові газо- та нафтовидобувні платформи «Чорноморнафтогазу» біля берегів Криму в Чорному морі.

«Унікальну операцію зі встановлення контролю над «вишками Бойка» провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи «Петро Годованець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш», – йдеться у повідомленні ГУР.

Як зазначається, під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Нева», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30.

Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити, зазначили в ГУР.

У липні 2022 року у ЗC України опублікували історію звільнення від російських окупантів острова Зміїний у Чорному морі, а також раніше неопубліковане відео ракетних, артилерійських та авіаударів українських військових по позиціям військ РФ на острові. На ньому також є кадри влучання ракети Harpoon в самопідйомну плавучу бурову установку «Таврида», вкраденого в України ДП «Чорноморнафтогаз», на яку російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю.

Як вказують у ЗСУ, в умовах нанесення противником авіаційних, ракетних ударів, радіоелектронного подавлення, обмеженого маневру своїх артилерійських вогневих засобів мета операції була досягнута шляхом постійного вогневого впливу, порушення логістичного забезпечення між материковою частиною і гарнізоном противника на острові, яке здійснювалося морським шляхом, деморалізацією особового складу противника. Противник залишив Зміїний, знищивши вогневі засоби, які не були уражені.

Всього підтверджено знищення: 3 ЗГРК «Панцирь-С1», 1 ЗРК «Тор-М2» та ТЗМ до нього, 1 РЛС «Мис», 1 РСЗВ «Торнадо-Г», 1 РСЗВ «Град», 1 система РЕБ, 1 маломірний катер, 2 ББМ, 8 одиниць автотехніки, 1 склад боєприпасів.

Як повідомлялося, 20 червня ЗСУ завдали ракетний удар по захопленим під час окупації Криму газодобувним платформам «Чорноморнафтогазу» на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою. На свердловинах Одеського родовища газу приблизно в 60 км на північний схід від острова Зміїний встановлено три блок-кондуктори (БК-1, 2, 3), там же знаходились дві СПБУ – «Таврида» і «Україна» (незаконно перейменована рф на «Крым-1»).

Після атаки ЗСУ на морські платформи, на які російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю, був серйозно пошкоджений блок-кондуктор БК-1 на Одеському родовищі Чорного моря. При цьому СПБУ «Таврида» та «Україна», які перебували поряд, отримали незначні пошкодженя і залишились на плаву. 22 червня супутник NASA зафіксував продовження пожежі на блок-кондукторі.

У ніч на 26 червня ракетою ЗСУ було завдано удару по СПБУ «Таврида». Вона потрапила у вертолітний майданчик, залишивши діру діаметром близько п’яти метрів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter