Росія перекидає додаткові сили на Запорізький напрямок й окопується на Херсонщині – ОК «Південь»

Новини
Російські окупанти в захопленому селищі на Запоріжжі, вересень 2023 р., Фото: скріншот відео пропагандистів

У зоні відповідальності Оперативного командування «Південь» російські загарбники не створюють ударні угрупування, але намагаються перекидати додаткові потужності на Запорізький напрямок, аби зупинити просування Сил оборони України.

Про це повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, коментуючи ситуацію на Херсонщині.

«Зараз ми не спостерігаємо створення критичних ударних угруповань у нашій зоні відповідальності, але бачимо потужні маневри, вони намагаються замінювати одні сили іншими, намагаються перекидати додаткові потужності на Запорізький напрямок. Хотіли б посилити і Херсонський, але поки що таких критичних резервів нема, хоча бачимо переформатування угруповань. Очевидно, вони намагаються прорахувати, які напрямки для них будуть максимально загрозливі», – зазначила Гуменюк.

Вона уточнила, що не йдеться про оголення фронту окупантами, а про перекидання більш потужних штурмових підрозділів на гарячі напрямки, де просуваються Сили оборони. Інші підрозділи російських військ наразі формують оборонні рубежі на Херсонщині.

Також керівник об’єднаного пресцентру зауважила, що після псевдовиборів, які загарбники провели на тимчасово окупованих територіях, у них фактично сформований мобілізаційний ресурс з місцевого населення.

«Після завершення псевдовиборів, які вони проводили для себе і чисто внутрішнього споживання, вони намагались зібрати максимум інформації про ту кількість населення, яка може бути мобілізована. І зараз чоловіче населення фактично перебуває на обліку, з них формуються загони територіальної оборони так званої, які вони трактують як захист безпосередньо свого населеного пункту, з подальшим переходом до загального мобілізаційного резерву окупаційних військ», – розповіла Гуменюк.

Читайте також матеріал ЦЖР «Сухопутний коридор Мордора»: села від Маріуполя до Бердянська кишать російськими окупантами