Три мільйони гектарів лісу в Україні постраждали через війну, збитки екології – 57 млрд доларів

Новини
Пожежа на окупованій частині Херсонщини, вересень 2023 р. Фото: супутник Sentinel-2
Пожежа на окупованій частині Херсонщини, вересень 2023 р. Фото: супутник Sentinel-2

Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну довкіллю завдано шкоди на $57 мільярдів. Негативного впливу зазнала третя частина лісових екосистем. 

Про це з посиланням на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко.

За останні 2,5 місяці сума шкоди довкіллю України  зросла майже на 1,5 млрд доларів США і на сьогодні становить вже 57 млрд. у.о., або понад 2 трильйони гривень. Такі дані озвучили на другому засіданні Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни.

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни здійснили більше 2500 екологічних злочинів. Зокрема, постраждали 3 млн гектарів лісів, а це ⅓ частина всього лісу України, що приблизно дорівнює площі Молдови.

Найбільше дісталося Чернігівщині – орієнтовно 400 тисяч га, далі йдуть Сумщина, Луганщина, Київщина, тощо. 

Читайте також: Південь у вогні. На окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей – степові пожежі

Тимчасово окуповані території півдня України мають найменший відсоток лісистості. Показник Одеської області – 6%, Миколаївської та Херсонської – 4%, на Запорізьку припадає лише близько 1%. І сьогодні саме ці регіони найбільше потерпають від повномасштабного вторгнення та окупації, перебуваючи під постійними обстрілами вже півтора роки. 

Як показує супутниковий моніторинг, на Херсонщині щодня горять хвойні та мішані ліси Національного природного парку “Олешківські піски”, які десятиріччями стримують розширення найбільшої пустелі в Європі. 

Лісові пожежі на території НПП “Олешківські піски”, серпень-вересень 2023 р. Фото: супутник Sentinel-2, колаж investigator.org.ua

Потерпають від вогню заповідні території по всьому окупованому півдню України.