Юрія Турульова, екс-гауляйтера Чорнобаївки призначили вже п’ятим гауляйтером Горностаївки на Херсонщині

Новини
Юрій Турульов, колаборант. Фото: скріншот відео окупаційних медіа

50-річний Юрій Турульов, ексначальник автостанції, колишній гауляйтер легендарного села Чорнобаївка, призначений окупантами черговим гауляйтером Горностаївської громади Каховського району на Херсонщині. В селищі його офіційно представили 19 жовтня.

Про це з посиланням на окупаційні пабліки повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією окупаційних медіа, Юрія Турульова призначили гауляйтером Горностаївської громади 19 жовтня. Того ж дня він зачитав присягу загарбникам. Повідомляється, що він перебуватиме на цій посаді 5 років, як і всі новопризначені або перепризначені в жовтні гауляйтери в так званих «муніципальних округах» Херсонщини.

До цього Юрій Турульов був гауляйтером легендарного села Чорнобаївка поблизу Херсона, відомого завдяки численним успішним атакам ЗСУ по місцевому аеропорту, тимчасово захопленому тоді російськими окупантами. Після звільнення Чорнобаївки в листопаді 2022 року загарбники, вочевидь, вирішили влаштувати Турульова на іншу посаду.

До свого «призначення» в Чорнобаївці Юрій Турульов працював заступником начальника Херсонського куща автостанцій, начальником Херсонської приміської автостанції ТОВ «Херсонавтотранс». Підприємство належить родині Іванових – Ігорю Євгеновичу Іванову та його синам Ярославу і Святославу Івановим, зарєєстрованих у Запоріжжі.  

В червні 2022 року окупанти повідомили про замах на Юрія Турульова. На жаль, він вижив. Тоді ж СБУ повідомила йому про підозру в колабораційній діяльності і оголосила у розшук.

У квітні 2023 року СБУ затримала у Вінницькій області 30-річну доньку Юрія Турульова, яка добровільно перейшла на бік ворога і працювала в окупаційній адміністрації Чорнобаївки.

Юрій Турульов став уже п’ятим гауляйтером Горностаївки. Перед ним півтора місяці на цій посаді встиг побувати нікому тут не відомий росіянин Юрій Колосов.  

Першим гауляйтером Горностаївки був Юрій Гранкін з Новокаховської громади. Восени 2022 року він втік з Херсонщини. Замість нього деякий час гауляйтером тут був вихідець із західної України Петро Мельниченко, який відсидів термін за зґвалтування і вбивство жінки. На цю посаду окупантам запропонувала його цивільна дружина Олена Каракуля. Сама вона очолила окупаційний пенсійний фонд у Горностаївці.

Третім гауляйтером Горностаївки встиг побути Ніколай Смородінов. Де він після того подівся – невідомо.

Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти призначили новим гауляйтером Нової Каховки на Херсонщині 45-річного зрадника Віталія Гуру. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну він був законним старостою Дніпрянського старостинського округа Новокаховської громади. Попередній гауляйтер міста Володимир Леонтьєв очолив незаконно створений загарбниками місцевий «совет депутатов».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter