Сергій Змієвський, колишній гауляйтер села Раківка на Херсонщині, живе в Росії на пожертви і скаржиться, що його називають трутнем

Новини
Колаборант Сергій Змієвський у Росії. Фото: скріншот відео

64-річний Сергій Змієвський, гауляйтер-втікач з села Раківка Бериславської громади на Херсонщині поселився в Росії і живе на пожертви глядачів його YouTube-каналу. Він скаржиться на нестачу грошей, але каже, що працювати він не звик і не збирається. Також Змієвський обурюється, що росіяни називають його трутнем.

Про це з посиланням на YouTube-канал Сергія Змієвського повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Після своєї втечі з села Раківка Бериславської громади влітку 2022 року тодішній його гауляйтер Сергій Змієвський поселився в Краснодарському краї Росії і має там проблеми з оформленням російської пенсії і переоформленням машини з українськими номерами.

«Я перед війною поставив на свою машину газову установку і не встиг її зареєструвати. Тепер для переоформлення машини треба цю установку зняти, а потім повернути назад. Ця робота коштує 8 тисяч рублів. Для нас це непідйомна сума», – розповів Сергій Змієвський на своєму каналі в YouTube.

На життя він заробляє добровільними пожертвами від глядачів каналу, на якому показує як смажить деруни, як обрізає кущі ожини, як готує невідомо що з яблук (як він саме каже, «вийшло смачно, але як це назвати – не знаю») і як знаходить на смітнику шматок розваленого меблевого гарнітура з наліпкою часів маріонеткової совєтської НДР. Сюжет про смітник він назвав промовисто «Ностальгия!!! ГДР!!!».

Скріншот відео YouTube-канала Сергія Змієвського.

Також він влаштовує прямі трансляції, під час яких розповідає про свою безмежну любов до всього совєтського і ділиться подробицями свого життя в РФ. Доводиться йому відповідати й на численні претензії глядачів свого YouTube-каналу щодо життя на їхні подачки.

«Мені пишуть, що «ви – трутні, ви живете на подачки російських громадян». Можливо, ми й трутні, але ми вже громадяни РФ і потроху тут інтегруємося. А гроші – це завжди приємно. Да, я готовий піти на роботу, якщо мені запропонують щось хороше. Але якщо мене запрягти працювати з восьмої ранку до п’ятої вечора з півгодинною перервою на обід, то я загнуся. Це – не для мене», – зізнався Сергій Змієвський.

Також Змієвський розповідає глядачам свого каналу про своє спілкування з іншими відомими колаборантами Херсонської області. Зокрема, з генералом міліції у відставці Валерієм Літвіним та його померлою 14 квітня 2023 року матір’ю Любов’ю Литвиною, депутаткою Бериславської районної ради багатьох скликань.

«Літвін живий, здоровий», – сказав екс-гауляйтер Раківки.

Як повідомляв ЦЖР, Сергій Змієвський отримав підозру в колабораційній діяльності від Бериславської окружної прокуратури. Він був депутатом колишньої Раківської сільської ради, членом Прогресивної соціалістичної партії України, колись працював у міліції, а після досягнення 41 року перебуває на пенсії як ветеран органів внутрішніх справ.

Сергій Змієвський втік із Раківки минулого літа. Сталося це після того як 19 липня 2022 року ЗСУ розбили базу російських окупаційних військ, яку вони розмістили в сільській школі та інших місцевих будівлях. Тоді ж сталися «прильоти» по казармі росіян у будівлі дитсадка сусіднього села Урожайне, а також по їхніх базах на території Новорайської громади з численними жертвами серед окупантів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter