Скільки років зберігати статус ВПО: Кабмін підготував законопроект

Новини
переселенцев

Віцепрем’єр-міністерка, міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на Всеукраїнському форумі рад внутрішньо переміщених осіб заявила, що у владі точаться дискусії про те, скільки років український громадянин може вважатися внутрішньо переміщеною особою.

«Зараз є проєкт закону, який ми розробили разом із нашими організаціями та депутатами. Там якраз стоїть питання, яке на сьогодні ще не знайшло свій кінцевий результат, – скільки років особа-громадянин України може вважатися внутрішньо переміщеною особою. Це дуже важливе в усіх вимірах питання», – сказала Верещук, передає «Інтерфакс-Україна».

Вона зазначила, що в Україні є переселенці з 2014 року, є переселенці після 24 лютого 2022 року, а також ті, хто став внутрішньо переміщеною особою вже двічі.

За словами віцепрем’єра, на сьогодні триває обговорення, як для держави визначити критерії, коли ВПО перестають бути переселенцями.

«Поки що однозначної відповіді немає. Ми дискутуємо, наприклад, як мінімум 5 років», – додала вона.

Кабмін України ухвалив постанову, що вносить зміни у призначення виплат ВПО, яка передбачає два етапи змін: 1 серпня та 1 вересня. Вже припинилися виплати тим ВПО, хто тривалий час перебував за кордоном, коли є реєстрація факту смерті особи, що отримувала виплати і якщо особа оформила на себе допомогу у кількох різних громадах одночасно. З 1 вересня планується припинити виплати тим, хто в період з 15 липня по 31 серпня придбав житло, квартиру, земельну ділянку, облігації внутрішньої державної позики чи валюту на суму понад 100 тисяч грн.

Нагадаємо: