Міжнародний суд у Гаазі зобов’язав Росію виплатити компанії ДТЕК $270 млн за захоплені у Криму активи

Новини
Фото: RFE/RL

Міжнародний арбітражний суд у Гаазі 2 листопада повністю задовольнив позов компанії ДТЕК проти Росії щодо захоплених активів у незаконно окупованому Криму. РФ зобов’язана виплатити українській компанії компенсацію в розмірі 267 млн доларів.

Про це повідомляє пресслужба групи ДТЕК.

«Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовільнив позов компанії ДТЕК проти країни-агресора Російської Федерації за захоплені активи в незаконно анексованому Криму. Арбітраж присудив Росії виплатити українській компанії компенсацію збитків в розмірі $ 267 млн, що включає проценти та судові витрати на дату рішення. Нарахування процентів триватиме аж до моменту повної сплати всієї суми збитків», – йдеться у повідомленні.

Судовий процес за позовом «ДТЕК Крименерго» проти Росії тривав із 2017 року.

Як вказали у пресслужбі, арбітражне рішення підлягає примусовому виконанню відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року. ДТЕК планує невідкладно ініціювати процес визнання та допуску до виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Росії.

«Росія повинна перебувати під постійним тиском – на полі бою, санкційним, юридичним. Зі свого боку, і я, і всі мої бізнеси зробимо для цього все можливе. 24/7 ми працюватимемо над тим, щоб ворог був притягнутий до відповідальності та заплатив за розв’язану війну, за кожен злочин проти України та українців, за порушення міжнародного права», – прокоментував рішення суду акціонер ДТЕК Рінат Ахметов, якого цитує пресслужба компанії.

За його словами, рішення Міжнародного арбітражного суду свідчить, що світова система правосуддя стоїть на боці правди й справедливості і 2 листопада було зроблено лише перший крок для відновлення правильного світового порядку.

До окупації Криму ДТЕК «Крименерго» належав Рінату Ахметову. Олігарх придбав його в 2012 році, викупивши 45% акцій у держави за 256 млн гривень. «ДТЕК Крименерго» був найбільшим постачальником електроенергії в Криму і забезпечував понад 80% поставок електроенергії на його території.

Нагадаємо:

  • 21 січня 2015 року «Госсовєт Криму» прийняв рішення про «націоналізацію» ПАТ «ДТЕК Крименерго» з метою «забезпечення енергобезпеки півострова». Офіси компанії в Сімферополі захопили озброєні люди.
  • Активи ПАТ «ДТЕК Крименерго» було передано створеному кримською «владою» Державному унітарному підприємству «Крименерго».
  • У квітні 2017 року прес-служба ДТЕК повідомила, що ПАТ «ДТЕК Крименерго» вимагає від Росії компенсацію в сумі понад 500 млн дол в якості відшкодування збитку від втрату активів компанії в окупованому Криму, які були «націоналізовані» місцевими «владою».
  • В лстопаді 2018 року гендиректор ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що корпорація подала до постійно діючого арбітражного суду в Гаазі позов до РФ за втрату активів в окупованому Криму – компанії «ДТЕК Крименерго».