Російські війська від початку війни вбили понад тисячу жителів Херсонщини – прокуратура

Війна

Під час окупації Херсонщини військові РФ умисно вбили 216 жителів області, ще понад 800 людей загинули внаслідок російських обстрілів після визволення Правобережжя.

Про це йдеться у повідомленні Херсонської обласної прокуратури.

“Щонайменше 216 цивільних окупантами вбито умисно. Загинуло понад 800 цивільних, серед них 36 дітей. Через утоплення в області загинули 23 людини. Обстрілами знищено чи пошкоджено майже 6 тис. цивільних об’єктів”, – розповіли у прокуратурі.

Крім того, в області виявлено 11 місць, де росіяни катували людей за проукраїнську позицію. Четверо полонених унаслідок тортур загинули.

За фактами облаштування катівень та викрадення людей оголошено підозру 27 особам, стосовно 23 обвинувальні акти направлено до суду.

Також до суду спрямовано 15 обвинувачень щодо тих, хто із застосуванням сили розганяв мирні мітинги, унаслідок чого постраждали цивільні.

“На цей час за результатами розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку правоохоронні органи області повідомили про підозру 62 фігурантам, щодо 53 обвинувальні акти спрямовані до суду, трьох зловмисників засуджено”, – інформують у прокуратурі.

До суду спрямовано також обвинувачення проти 396 зрадників, колаборантів, пособників ворога, визнано винними і засуджено 49 з них.

Російські війська 11 листопада вдарили з артилерії по Херсону, який відзначає річницю свого звільнення від окупантів. Через обстріли загинув чоловік та поранені три жінки, пошкоджені житлові будинки.

Як повідомлялось, 11 листопада 2023 року ЗСУ звільнили Херсон від російських окупантів. 9 листопада Міноборони РФ наказало своїм військам відступати з Херсона та Херсонської області на лівий берег Дніпра. Росіяни перед відступом почали знищувати інфраструктуру Херсона, що є воєнним злочином. 11 листопада російські війська повністю зруйнували автомобільний Антонівський міст.

11 листопада мешканці Херсону зустріли бійців ЗСУ, які зайшли у місто. Над будівлею Херсонської облдержадмінстрації вже майорів прапор України. Херсонці зібрались на центральній площі Свободи, щоб відзначити деокупацію міста.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter