Командир 7 роти «Самооборони Криму» заочно засуджений до 13 років позбавлення волі

Новини
Олег Аблаков. Фото: "Первый крымский"

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому командиру 7 роти “Самооборони Криму”. Його визнано винним в участі в незаконому воєнізованому збройному  формуванні, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та державній зраді і засуджено до 13 років позбавлення волі. 

Відповідний вирок суд ухвалив 15 квітня. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджено Олега Абалакова, який нині представляється як доброволець козачого штурмового батальйону “Таврида”.

Олег Абалаков вступив до лав “самооборони” та став командиром 7 роти 23 лютого 2014 року. У Сімферополі у цей день проросійська партія “Русское единство” під головуванням нині “голови Криму” Сергія Аксенова організувала мітинг з нагоди радянського Дня захисника Вітчизни, де агітували за вступ до Митного союзу СНД і записувались до загонів «самооборони».

З того часу Абалаков організовував діяльність роти по виконанню завдань щодо охорони мітингів проросійських сил та захоплення адміністративних будівель в Сімферополі.

За матеріалами справи, 26 лютого 2014 року під час мітингів біля будівлі Верховної Ради АРК в Сімферополі Абалаков надав вказівку озброєним бійцям своєї роти прибути на місце та розігнати проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу,  та захопити приміщення адміністративної будівлі Верховної Ради.

Під час незаконного “референдуму” 16 березня 2014 року Абалаков організовував охорону на виборчих дільницях на території.

Абалаков нагороджений окупантами медалями «За защиту Крыма» та «За возвращение Крыма».

Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в серії матеріалів Шуцмани Путіна.

Нагадаємо:

  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».