У Києві суд заарештував «вертолітний майданчик» Януковича

Корупція

Апеляційний суд Києва заарештував так званий «вертолітний майданчик» екс-президента-втікача Віктора Януковича, розташований на Парковій дорозі недалеко від будівлі Верховної Ради України.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Генпрокурор України Юрій Луценко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Апеляційний суд м. Києва за поданням ГПУ виніс рішення про накладення арешту та заборону користуватися, розпоряджатися та відчужувати земельні ділянки площею понад 2 га та розташованих на цих ділянках об’єктах нерухомості так званої «Вертолітної площадки Януковича», власником якого є ТОВ «Амадеус Ко»», – написав Луценко.

За його словами, арештоване майно передано на відповідальне зберігання ДП «Фінансування інфраструктурних проектів».

У свою чергу прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган уточнила, що рішення про арешт Апеляційний суд Києва виніс 3 серпня. Вона зазначила, що всього на даній земельній ділянці розташовано більше 5 об’єктів нерухомого майна.

«Відповідно до ст. 100 Кримінального процесуального кодексу України, судом визначено порядок зберігання речового доказу шляхом передачі для організації охорони, відповідального зберігання, проведення поточних ремонтів, обслуговування, підтримання вказаного майна у належному стані та оперативного управління – Державному підприємству «Фінансування інфраструктурних проектів»», – написала Сарган на своїй сторінці в Facebook.

Вона зазначила, що Верховний Суд України 28 лютого 2017 року задовольнив заяву Генпрокуратури України та скасував незаконні судові рішення, якими безпідставно, за відсутності висновків органів Державної фіскальної служби України, з Держбюджету на користь ТОВ «Амадеус Ко» було стягнуто понад 66 млн. грн. бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

«Вищевказана сума бюджетного відшкодування була сформована у податковій декларації товариства з обмеженою відповідальністю «Амадеус Ко» за отримані ним від ряду комерційних структур послуги з будівництва об’єктів інженерної та транспортної інфраструктури під конгресно-виставковий центр на вул. Паркова дорога у Печерському районі м. Києва (так званий вертолітний майданчик)», – зазначила Сарган.

Нагадаємо, 25 липня 2017 року суд дозволив слідчим ГПУ затримати колишнього мера Києва Леоніда Черновецького для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного будівництва вертолітного майданчика на Парковій дорозі в Києві.

За версією слідства, Черновецький причетний до незаконного вилучення, зміни цільового призначення і передачі особливо цінних земель в оренду для будівництва вертолітного майданчика. Також йому закидають заниження орендної плати за землю та знищення об’єкта археологічної спадщини. Збитки територіальній громаді міста Києва оцінюються в 250 млн грн.

Нагадаємо, вертолітний майданчик в Києві була відкритий 6 червня 2012 року, вона знаходиться в декількох сотнях метрів від Верховної Ради. Її повинен був використовувати тодішній президент Віктор Янукович, щоб добиратися з Межигір’я, але він так і не зробив жодного польоту.