Дочірнє підприємство «Нафтогазу» очолив шведський бізнесмен Карл Стурен, який має зв’язки з херсонськими колаборантами

Корупція
Карл Стурен Фото: investigator.org.ua

Шведський бізнесмен Карл Стурен із російським бекграундом та зв’язками з херсонськими колаборантами призначений генеральним директором Дочірнього підприємства «Нафтогаз Біоенергія» НАК «Нафтогаз України».

Відповідні дані внесені до державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, повідомляє видання «Мост».

Компанія, яку громадянин Швеції очолив 13 травня, опікується проектами Нафтогазу у сфері відновлювальної енергетики, зокрема, сонячної та вітрової генерації.

Сам Стурен багато років до повномасштабного вторгнення займався бізнесом, повʼязаним із відновлювальною енергетикою. Йому належали компанії Віндкрафт та її дочки. Стурен активно забудовував вітряками землі на Херсонщині уздовж окупованого Криму, впливаючи на місцеву владу через столичні звʼязки.

«Має Стурен звʼязки і з херсонськими колаборантами. Наприклад, із своїм партнером по бізнесу і хобі Едуардом Репілевським. Останній ще нещодавно був міністром окупаційного уряду Херсонщини. Саме Стурен, через свої звʼязки в партії ОПЗЖ і хороші відносини із Віктором Медведчуком, лобіював потрапляння Репілевського до списків партії на виборах до Херсонської обласної ради», – пише видання.

Як зазначається, Стурен і Репілевський мали спільний елітний бізнес – конюшню. Стурен також зміг включити до списків «Слуги народу» на виборах до Херсонської облради сина Репілевського – Данила. На цю партію Карл Стурен впливав через свої звʼязки в столиці та тодішнього Херсонської ОДА Юрія Гусєва. Репілевський-молодший теж у 2022 році пішов на співпрацю із росіянами, хоч і не отримав ніяких посад.

«Окрім того, Карл Стурен має вплив та, за нашими даними, досі контактує із нинішнім «міністром» сільського господарства окупаційного уряду Херсонщини Петром Збаровським. До 2020 року Збаровський працював у компаніях Стурена і виграв вибори на посаду голови Новотроїцької громади через фінансовий та політичний патронат шведа», – йдеться у публікації.

Також, вказує видання, на 100% людиною Стурена завжди був каховський проросійський політик Павло Філіпчук, якого після повномасштабного вторгнення окупанти призначили гауляйтером Каховки. Стурен, через депутата облради Сергія Дроздіка багато років фінансував Філіпчука, його вибори та лобіював призначення на посади.

У 2018 році через свого партнера Владислава Мангера Карл Стурен пролобіював призначення Філіпчука головою бюджетної комісії облради. Навесні 2022 року Філіпчук перейшов на бік росіян та став головою окупаційної «военно-гражданской администрации» Каховського району.

Також видання пише, що каховчани ще 2014 році обвинувачували Стурена у звʼязках із Росією.

«Серед численних бізнес-зв’язків Карла Стурена по всьому світу є і російський слід. У 2010 році в Каховці, яка вважалася вотчиною Стурена, відкрилося сучасне підприємство зі зберігання овочів «Грін тім». Його інтереси більше 10 років лобіював Карл Стурен. Кінцевим беніфіціаром компанії є російський олігарх з ізраїльським паспортом Ігор Ліншиц. Останній мав тісні звʼязки із «Альфа груп», – вказує «Мост».

Нагадаємо:

  • В березні 2016 року гендиректор ТОВ «Віндкрафт Україна» Карл Стурен повідомляв, що компанія має намір побудувати в Генічеському та Новотроїцькому районах Херсонської області два великих вітропарки.
  • 29 вересня 2017 року «Віндкрафт Україна» ввела в експлуатацію на Херсонщині першу чергу вітроелектростанції «Новотроїцька». 12 листопада компанія запустила її на повну потужність, встановивши загалом 12 вітрогенераторів.
  • 12 серпня 2018 року на Херсонщині ТОВ «Віндкрафт Україна» розпочало будівництво електропідстанції «Каїрка», яка мала замінити собою підстанцію «Титан», що розташована на території окупованого Криму. Це перший етап будівництва вітроелектростанції на території Мирненської ОТГ, яка щорічно буде генерувати 570 ГВт-год екологічно чистої енергії.