США заборонили імпорт золота з рф і ввели санкції проти Ростеху, а також щодо майже 100 росіян і компаній

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти рф. Під заборону потрапив імпорт російського золота, а загалом обмеження торкнулися близько сотні фізичних і юридичних осіб з рф.

Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів США.

До заборони на імпорт російського золота приєднаються також Велика Британія, Канада і Японія. Європейський Союз поки що тільки вивчає таку можливість.

Під американські санкції потрапили 70 організацій, пов’язаних з російською військовою промисловістю. Йдеться про збройову корпорацію Ростех, до складу якої входять понад 800 підприємств та установ різних галузей.

Американські обмеження стосуватимуться усіх організацій, які на 50% і більше прямо чи опосередковано належать Ростеху, навіть якщо вони не ідентифіковані OFAC.

Серед них – Об’єднана авіабудівна корпорація (Сухой, МіГ) і афілійовані з нею ПАТ «Туполєв», АТ «Корпорація Іркут», Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс, АТ «Льотно-дослідницький інститут імені Громова», ВАТ «Авіаційний комплекс Ільюшина».

Також санкції стосуються холдингових компаній Ростеху, що виготовляють двигуни (ОДК), авіаційну техніку (Технодинаміка), системи захисту інформації (Концерн Автоматика), радіоелектроніку (Російська електроніка), оптичні й лазерні системи (Швабе) тощо.

Найбільший російський виробник вантажівок рф – холдинг КамАЗ – потрапив під санкції через те, що їх використовують у вторгненні в Україну.

Мінфін США оголосив про накладання санкцій на низку яхт, пов’язаних з російською елітою та особисто президентом рф Владіміром Путіним. Також санкції запроваджені проти фізичних та юридичних осіб рф.

Санкції передбачають замороження усіх активів на території США або під контролем громадян або резидентів США, заморожуються у тому числі активи, які прямо або опосередковано на 50% чи більше належать вказаним особам; з ними забороняються транзакції без отримання спецдозволу, який передбачений для окремих винятків, а також надання на користь цих осіб чи отримання від них коштів, товарів та послуг.

Рішення прийняте у координації з Держдепом і Міністерством торгівлі. «Держдеп наклав санкції на п’ять російських олігархів та представників російської еліти, у тому числі речницю МЗС рф Марію Захарову, лідера «Севергруп» і одного з найбагатших мільйонерів росії Алєксєя Мордашова та членів родин і компанії, які пов’язані з ними. Мінторгівлі додає ще 71 особу з рф та Білорусі у список компаній, далі обмежуючи можливості російської армії отримувати технології та інші матеріали, необхідні для продовження агресії», – інформує Мінфін США.

Як повідомлялось, 8 квітня Євросоюз застосував п’ятий пакет санкції проти РФ у відповідь на звірства, вчинені російськими військовими у Бучі. Зокрема, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних з Росії у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію Росії проти України. До санкційного списку, зокрема, потрапили російські олігархи Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, а також доньки президента РФ Володимира Путіна.

Санкції ЄС та США, запроваджені проти росії через війну ви Україні, майже повністю перекрили участь західних технологій і компаній у розвитку військово-промислового комплексу Росії, повідомив морський експерт, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter