Крадіжка майже 1,5 млрд грн посадовцями Міноборони: Умєров відсторонив керівника військово-технічного департаменту Тоомаса Нахкура

Корупція

Тимчасово виконуючого обов’язки директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Тоомаса Нахкура відсторонили у зв’язку з оголошенням йому підозри у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

Про це повідомляє сайт Міноборони.

“Рішенням міністра оборони України Рустема Умєрова від 1 лютого 2024 року, за клопотанням заступника Міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Тоомас Нахкур відсторонений від виконання службових обов’язків”, – йдеться в повідомленні.

У Міноборони уточнили, що причина відсторонення – оголошення підозри у кримінальному провадженні. Підозра Нахкуру була вручена 27 січня.

Нагадаємо, колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву та чинному керівнику Тоомасу Нахкуру, менеджерам компанії «Львівський арсенал» і представнику іноземної фірми повідомлено про підозру за ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою) у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів із постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом.

29 січня 2024 року ВАКС відхилив клопотання прокурора і не обрав запобіжний захід Олександру Лієву. Прокурори просили суд призначити йому тримання під вартою або заставу у розмірі 268 млн грн. Лієва звільнили з-під варти в залі суду.

Розслідуючи крадіжку 1,3 млрд грн посадовцями Міноборони при закупівлі боєприпасів для ЗСУ, Офіс генпрокурора і Нацполіція свідомо порушили підслідність, що може підірвати справу та поставити під питання законність зібраних раніше доказів. На цій підставі Вищий антикорупційний суд (ВАКС) вже відмовив прокуратурі в задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу одному із підозрюваних, екскерівнику департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександру Лієву, повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.