Україна не відповідає за те, що в ОРДЛО немає судів – вердикт ЄСПЛ

Донбас

З’явилося одне з перших рішень Європейського суду з прав людини, яке безпосередньо стосується наслідків вторгнення Росії на схід України: його суть зводиться до того, що держава Україна не несе відповідальність за неможливість здійснення процесів судочинства на тимчасово окупованій території.

Про це повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська, передає Центр журналістських розслідувань.

Суд прийняв рішення об’єднати сім схожих по суті скарг українців з Донецька (пенсіонери і ті, хто отримує соцдопомога) на те, що в 2014 році українська влада перестали виплачувати їм гроші. Подали позови громадяни – від 1926 до, 1960 року народження, ніхто з них не оскаржив в національних судах рішення Кабміну про припинення соцвиплат.

За версією позивачів, в Донецьку не працюють органи українського правосуддя, тобто, Київ нібито позбавив їх можливості подати до суду щодо виплат.

Розглянувши ці скарги, ЄСПЛ постановив, що Україна не несе відповідальності за те, що в захопленому місті «проблеми з судочинством».

ЄСПЛ відхилив всі сім скарг.

 

Це вже друге рішення ЄСПЛ, пов’язане з конфліктом на Донбасі. Перше було винесено в липні 2017 року, воно було пов’язано з втратою Україною контролю над Луганськом. Зараз ЄСПЛ послався на це, попереднє рішення, пояснивши, що Донецьк – так само, як і Луганськ – знаходиться поза контролем уряду і тому належне функціонування системи правосуддя тут неможлива. На думку Суду, Україна зробила все можливе, щоб відновити цей контроль.

Також в Страсбурзі кажуть, що українська влада «зробила всі кроки, яких слід було очікувати, щоб забезпечити доступ до системи правосуддя (на контрольованій території) для громадян на тих територіях, які знаходяться поза урядового контролю».

Крім того, ЄСПЛ відхилив скаргу на те, що невиплата пенсій і соціальних виплат є порушенням права заявників на життя.

Раніше повідомлялося, що ЄСПЛ розглядає 3800 скарг проти України через наслідки російської агресії.