Німецькі фірми Knauf та WKB Systems допомагають РФ відновлювати окупований та зруйнований нею Маріуполь

Донбас
Вид на окупований Маріуполь, на задньому плані зруйнований Азовський металургійний завод. Фото: picture alliance / Sipa USA

Компанії з Німеччини Knauf та WKB Systems беруть участь у відновленні Маріуполя, зруйнованого російськими військами та захопленого ними під час війни Росії проти України.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми Monitor німецького громадсько-правового телеканалу ARD, повідомляє DW.

У публікації повідомляється, що при пошуку свідчень участі німецьких компаній у відновленні зруйнованого під час війни українського міста, яке було окуповано ЗС РФ та оголошено російським, журналісти спиралися на дані сайтів будівельних підприємств, ділову документацію, фото- та відеоматеріали.

Зокрема, на багатьох будовах у Маріуполі використовується цемент виробництва компанії Knauf, зауважили вони. За даними ARD, до сьогодні Knauf має 4000 співробітників у Росії і робить мільярдні обороти на російському ринку. На запит редакції в компанії вказали, що засуджують агресивну війну Росії проти України та дотримуються всіх санкцій ЄС щодо РФ. Продукція Knauf, що випускається у Росії, призначена «виключно для російського ринку», додали в прес-службі. На великий перелік питань, переданий редакцією компанії, відповідей не було отримано, вказує ARD.

Голова комітету бундестагу із закордонних справ Родеріх Кізеветтер засудив участь німецьких компаній у будівельних роботах у захопленому місті, вважаючи, що їхні послуги йдуть на користь війні, що порушує міжнародне право: «У випадку з Knauf це дуже очевидно, оскільки вони справді цементують російську владу в окупованих регіонах, у тому числі у Маріуполі».

Крім того, на фотографіях та відеозаписах з будівництв у Маріуполі журналісти ARD помітили бетонні блоки у зеленій пакувальній плівці під назвою німецької компанії WKB Systems з регіону Мюнстерланд у Північному Рейні – Вестфалії. Серед іншого ця фірма оснащує заводи з виробництва бетонних блоків.

Основним акціонером компанії є російський підприємець Віктор Бударін. «Митні дані, наявні в Monitor, показують, що WKB Systems GmbH протягом ряду років постачала цілі установки для заводів з виробництва таких газобетонних блоків однієї з російських компаній Бударіна – очевидно, тієї самої компанії, продукцію якої Росія використовує для зміцнення своєї влади в Маріуполі», – йдеться у розслідуванні.

У ньому зазначається, що щодо Бударіна санкцій ЄС запроваджено не було. Компанія WKB Systems не відповіла на прохання журналістів про коментар.

Нагадаємо: 

  • У лютому 2024 року Рада Європейського союза ухвалила 13-й пакет обмежувальних заходів проти Росії. Санкції застосовані проти 106 фізичних і 88 юридичних осіб, які підтримують війну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.
  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.