Євросоюз затвердив 13-й пакет санкцій проти РФ

Влада
Фото: AP/Jean-Francois Badias

Рада Європейського союза ухвалила 13-й пакет обмежувальних заходів проти Росії. Санкції застосовані проти 106 фізичних і 88 юридичних осіб, які підтримують війну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Нові обмежувальні заходи спрямовані на військовий та оборонний сектори та пов’язаних з ними осіб, включаючи тих, хто причетний до постачання озброєння з Північної Кореї до Росії, а також представників судової влади, політиків місцевого рівня і людей, відповідальних за незаконну депортацію і військове перевиховання українських дітей.

Рада ЄС також додала 27 нових компаній до санкційного списку, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії у війні проти України. На компаній поширюватимуться суворіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також стосовно товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектору оборони та безпеки РФ. Деякі з цих компаній розташовані у третіх країнах: Індії, Шрі-Ланці, Китаї, Сербії, Казахстані, Таїланді і Туреччині, і були залучені до обходу торговельних обмежень. Інші компанії – російські та причетні до розроблення, виробництва і постачання електронних компонентів для військово-промислового комплексу РФ.

Також цим рішенням Рада ЄС розширела список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони і безпеки. У список додали компоненти для розробки і виробництва безпілотників.

Також ЄС запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють посиленню російського промислового потенціалу, таких як електричні трансформатори.

Нагадаємо: 

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку. 
  • 22 червня 2023 року уряди країн Європейського Союзу затвердили новий, одинадцятий пакет санкцій проти Росії. Новий санкційний пакет забороняє транзит через Росію розширеного списку товарів і технологій, які можуть допомогти російському військовому сектору або сектору безпеки. Також заборонено доступ до портів ЄС для суден, які здійснюють перевалку з судна на судно, якщо є підстави підозрювати, що вантаж був російського походження.
  • 18 грудня 2023 року Європейський Союз затвердив 12-й санкційний пакет проти РФ, у який зокрема включені родичі президента РФ Володимира Путіна та експрезидента Дмитра Медведєва. Він також передбачає повну заборону продажу російських алмазів. Заборона поширюється як на алмази походженням з Росії, так і алмази, що експортуються з Росії, алмази, що прямують транзитом через Росію, і російські алмази, оброблені в третіх країнах.