У Крим «суд» оштрафував незалежну мусульманську громаду «Алушта» за зберігання релігійних книг

Крим
Фото: crimean-solidarity.org

В окупованому Криму «Алуштинський міський суд» оштрафував незалежну мусульманську громаду «Алушта» на 100 тисяч рублів за зберігання книг ісламських богословів у приміщенні міської мечеті. У листопаді одразу кілька членів громади, яка не входить до підконтрольного окупантам Духовного управління мусульман Криму та Севастополя, зазнали адміністративного переслідування, а імам мечеті, Юсуф Аширов, провів під адмінарештом дві доби.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив юрист Рустем Кямілєв.

За версією співробітників кримського Центру протидії екстремізму, мусульманська громада «допустила зберігання екстремістських матеріалів», внесених до відповідного федерального списку. Ці книжки нібито призначалися для масового поширення. Йдеться про п’ять видань: книги «Іслам, Віра, Поклоніння» Османа Нурі Топбаш, «Цінність Зікра», «Пророк Мухаммед-2», «Історія Халіфату» Абу Бакр ас-Сиддік, «Історія Халіфату» Алі ібн Абу Таліб.

Як зазначив Рустем Кямялєв, протокол за статтею про виробництво та розповсюдження екстремістських матеріалів (стаття 20.29 КоАП РФ) склали лише 30 листопада – через тиждень після обшуку у мечеті, коли в ній вилучили книги. У цей же протокол увійшли видання, які 30 листопада забрали у голови громади «Алушта» Абдула Гафарова. Він стверджує, що частина цих книг взагалі не знаходилася у мечеті, а була вилучена через тиждень – під час обшуку у його будинку.

«Я розглядаю [цей штраф] як тиск на нашу релігійну громаду, що триває», – зазначив Абдул Гафаров.

Мусульманська громада «Алушта» не вперше зазнає тиску. Декілька її членів вже заарештовано на тривалі терміни ув’язнення та етаповано до Росії, Аширова двічі штрафували за «незаконну місіонерську діяльність», громаду – за «немарковану» літературу. У будівлі мечеті неодноразово проводилися обшуки. Місцеве населення виявилося незгодним із цим і наполегливо вимагало, щоб Аширов продовжував проводити молитви та обряди.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2023 року Алуштинський міський суд призначив імаму Юсуфу Аширову дві доби арешту. Поліцейські заявили, що він нібито матюкався, і склали на нього протокол – про дрібне хуліганство (стаття 20.1 КоАП РФ). Імам використання нецензурної лайки заперечує.
  • 30 листопада 2023 року у будинку голови незалежної мусульманської громади «Алушта» Абдула Гафарова оперативники Центру «Е» провели обшук. На кримського мусульманина склали адміністративний протокол за статтею про масове поширення екстремістських матеріалів (стаття 20.29 КпАП РФ).