Ленур Іслямов заперечує, що йому належать агрофірми, експропрійовані окупаційним урядом у Криму

Крим
Ленур Іслямов Фото: censor.net

Бізнесмен і громадський діяч Ленур Іслямов заявив, що ніколи не мав аграрних активів у Криму і не має відношення до низки підприємств, які були «націоналізовані» окупаційною владою у Криму начебто через зв’язок із ним. Іслямов був одним із організаторів Громадянської товарної блокади Криму і створив громадське формування ім. Номана Челебіджихана, за що у Росії його засудили до 18 років позбавлення волі.

Про це Іслямов повідомив у коментарі Центру журналістських розслідувань, йдеться у розслідуванні «Обезземелення мешканців Криму як засіб російської політики неоколонізації».

Раніше так званий «голова Госсовєта Криму» Володимир Константинов повідомив про «націоналізацію» аграрних активів «недружніх» українських громадян та їхніх компаній, які подальшому збираються продати росіянам. До переліку експропрійованих агропідприємств потрапили активи  ТОВ «Каракаш агро» і «Лендком Крим», фермерські господарства «Каракаш» та «Е-Емін», що мають однойменних клонів у російському держреєстрі, та ТОВ «Лит агро», зареєстроване в РФ уже в період окупації Криму.

При цьому головним аргументом на користь «націоналізації» цих підприємств називалась та обставина, що вони номінально оформлені на громадян Литви, а насправді нібито належать Ленуру Іслямову, бізнесмену, власнику транспортних компаній та телеканалу ATR. У 2015-му він був одним із організаторів Громадянської товарної блокади Криму і створив громадське формування ім. Номана Челебіджихана, визнане в РФ екстремістською організацією. За ці дії у Росії Ленура Іслямова засудили до 18 років позбавлення волі.

«Маячня, жодних аграрних активів у мене ніколи не було. У мене завжди був автобізнес та бізнес з перевезення людей та вантажів. Решта – медіа, реклама, IСom – то були «іграшки», – сказав ЦЖР Ленур Іслямов.

На питання ЦЖР, чи знайомий він з Антанасом Мікалаускасом, громадянином Литви, який в різні роки був і засновником, і керівником експропрійованих компаній, і чи вів із ним справи, Іслямов відповів: «Ні, звісно, у житті його не бачив. Більше того, я вже давно усе оформляв на себе, жодних схем із переведення власності [на інших осіб] не робив, тим більше з громадянами країн Балтії. Це не мій стиль. Якби було моє – я б ніколи не заперечував!».

Іслямов також спростовує інформацію, опубліковану на ресурсі «Антикор», про те, що це саме він умовив Мікалаускаса та інвест-банкіра Айвара Абромавічуса інвестувати в агрохолдинг у Криму і надав йому вантажівки та важкі трактори, які потім вивів з півострова і передав батальйону імені Номана Челебіжихана. «Маячня. Ніяких тракторів у мене ніколи не було», – сказав Іслямов.

Нагадаємо: