Верховний суд РФ залишив чинним заочний вирок «організатору енергоблокади» Криму Ленуру Іслямову

Новини
Ленур Іслямов Фото: atr.ua

Верховний суд РФ 23 грудня залишив чинним заочний вирок «Верховного суду Криму» власнику кримськотатарського телеканалу ATR та «організатору енергоблокади» півострова Ленуру Іслямову за обвинуваченням у нібито «створенні незаконного збройного формування, скоєнні організації диверсії та шести епізодах публічних закликів до порушення територіальної цілісності РФ».

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні Верховний Суд РФ розглянув касаційну скаргу захисту на вирок Верховного суду Криму та апеляційну ухвалу Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, у справі щодо Ленура Іслямова… За підсумками розгляду касаційної скарги захисту, Судова колегія щодо кримінальних справ ухвалила рішення залишити винесені вирок та апеляційну ухвалу без зміни», – написав Полозов.

Таким чином, наголосив він, жодних процесуальних перешкод для звернення до Європейського суду з прав людини у цій справі більше немає.

«Після отримання судового рішення касаційної інстанції відповідну скаргу буде направлено до ЄСПЛ», – додав Полозов.

Як повідомлялось, 10 грудня «Верховний суд Криму» заочно засудив власника кримськотатарського телеканалу ATR і «організатора енергоблокади» півострова Ленура Іслямова до 19 років позбавлення волі. 15 грудня Микола Полозов подав апеляційну скаргу на вирок «Верховного суду Криму» Іслямову.

8 квітня 2021 року у Сочі Третій апеляційний суд загальної юрисдикції змінив заочний вирок «Верховного суду Криму» Ленуру Іслямову, зменшивши йому термін позбавлення волі в колонії суворого режиму з 19 до 18 років.

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція по безстрокової блокаді поставок українських товарів на півострів. Активісти блокували рух дорогами, що ведуть до КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». При цьому в Крим не пропускались лише вантажні автомобілі і фури.
  • У ніч на 6 жовтня 2015 року була пошкоджена опора високовольтної мережі, по якій подавалась електроенергія з материкової України до окупованого Криму.
  • На початку 2016 року учасники акції з блокади поставок в окупований Крим створили громадське формування «Аскер», яке співпрацює з українськими прикордонниками на адмінкордоні з півостровом.