Колишній депутат ВР АРК Баталін засуджений до 14 років позбавлення волі за держзраду

Крим
Президент Росії Володимир Путін і Герой України Олександр Баталін в Кремлі 2017 рік Фото: kremlin.ru

В Україні суд оголосив вирок колишньому депутату Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Його визнано винним у державній зраді та засуджено до 14 років позбавлення волі. За даними Центру журналістських розслідувань, мова йде про Олександра Баталіна.

Як повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, прокурори довели, що у березні 2014 року засуджений, спільно з іншими депутатами кримського парламенту, для приховання факту та легітимізації окупації півострова збройними силами РФ, проголосував за незаконне рішення щодо прийняття постанови «Про декларацію про незалежність АР Крим та м. Севастополя», яка у майбутньому передбачала «входження півострова до складу РФ».

“У липні 2014 року взяв участь у засіданні незаконно створеного органу «Державна Рада Республіки Крим» та віддав голос за закон «Про структуру та найменування органів місцевого самоврядування в Республіці Крим, чисельність, рядки повноважень та дату проведення виборів депутатів представницьких органів муніципальних утворень першого скликання в Республіці Крим». Своїми рішеннями засуджений надав допомогу РФ у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності”, – повідомили в прокуратурі.

Олександр Баталін був депутатом Верховної Ради АРК скликань 1998-2002, 2002-2006, років. У 2010 році його було обрано депутатом Верховної Ради АР Крим 6 скликання від «Партії регіонів». З 1982 по 1996 рік – директор заводу «Фіолент». З 1996 по 1997 рік – голова правління ВАТ «Завод «Фіолент». З 1997 по 1998 рік – заступник голови Радміну АРК. З 1998 по 2012 рік – голова правління ВАТ «Завод «Фіолент». З 2012 року – голова правління ПАТ «Завод «Фіолент».

Має звання «Герой України» «за визначний особистий внесок у зміцнення промислового потенціалу України, виробництво конкурентоспроможної продукції, впровадження високоефективних форм господарювання».

Після окупації Криму в 2014 році Баталін став членом так званої «Громадської палати Республіки Крим», де очолював «комісію з питань економічного розвитку та підприємництва». 

Нагадаємо: 

  • Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишній депутатці Верховної Ради Криму. За державну зраду вона заочно засуджена до 12 років позбавлення волі.
  • В  березні 2015 року прокуратура АРК повідомила про підозру у державній зраді та оголосила у розшук 76 колишніх депутатів Верховної Ради АРК.
  • В січні 2024 року прокуратура АРК повідомила про підозру окупаційній «депутату Госсовєта» Криму та пропагандистській журналістці. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Анастасія Гридчина.
  • В листопаді 2023 року 11 років в’язниці отримала «сенатор» від окупованого Криму (раніше посада мала назву – член Ради Федерації РФ від окупаційної влади Республіки Крим) Ольга Ковітіді за підтримку агресії РФ та колабораціонізм.