СБУ повідомила про підозру керівнику «Крымпатриотцентру» Дмітрію Полковнікову, фігуранту розслідування ЦЖР

Крим
Дмітрій Полковніков. Фото: krympatriotcentr.ru

Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику «Крымпатриотцентру», який готує школярів до військової служби, 53-річному підполковнику запасу Дмітрію Алєксандровічу Полковнікову, про якого писав Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Готуйся вбивати або помирати за Росію. Мілітаризація дітей в окупованому Криму». Полковніков підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни і глорифікації осіб, які здійснюють збройну агресію РФ проти України.

Текст підозри опубліковано на сайті Офісу генерального прокурора. 

Як писав Центр журналістських розслідувань, «Региональный центр по подготовке к военной службе и военно-патриотического воспитания» було засновано 15 червня 2015 року окупаційною «владою» Криму. Він готує школярів до військової служби, відкриває в школах гуртки та секції з початкової військової підготовки, проводить військово-польові збори та організовує військово-патріотичні табори для дітей. 

Дмітрій Полковніков є керівником «Крымпатриотцентру» з березня 2022 року. Він родом з Костроми, служив в ВМФ РФ, учасник першої чеченської війни, де отримав звання «Героя Росії».

За матеріалами справи, з метою пропаганди служби армії РФ серед дітей та підлітків Дмітрій Полковніков знявся у документальному фільмі телеканалу «Вести.Крым» під назвою «Полковников. Ветеран войни та наставник молодежи: история героя России Дмитрия Полковникова».

У серпні 2023 року інформація про фільм із посиланням на відеозапис з’явилася на сайті телеканалу. У листопаді фільм став доступним на Rutube на каналі «Крымпатриотцентр».

Слідчі прийшли до висновку, що у висловлюваннях Полковнікова у фільмі містяться ознаки пропаганди служби в армії РФ (публічного схиляння) шляхом вихваляння особливостей служби, досягнень, а також висловлювання, що  спрямовані на формування позитивного іміджу військовослужбовців збройних сил РФ, армії РФ. Полковніков також заохочував залучення дітей для підготовки до служби в армії РФ.

«Таким чином, Полковников, обіймаючи посаду директора «Кримпатріотцентру», діючи умисно, достеменно розуміючи, що тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя є невідʼємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, у порушення вимог ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, здійснив пропаганду серед осіб, які перебувають під захистом, спрямовану на забезпечення добровільного вступу на військову службу», – йдеться у тексті підозри.

Як писав ЦЖР, Дмітрій Полковніков до 2017 року очолював Ломоносовський район Ленінградської області. З цієї посади  Полковніков пішов ніби за власним бажанням, але насправді відставці передував великий скандал: журналісти видання  47news виявили  його серед засновників приватної військової компанії Longifolia Corp, зареєстрованої в Панамському офшорі. Компанія, зокрема, пропонує «легітимним урядам країн допомогу у підтримці громадського порядку в надзвичайних ситуаціях», а також послуги зі збройного супроводу суден у піратонебезпечних районах Індійського та Атлантичного океанів, охорону нафто- та газовидобувних платформ. Партнерами Полковнікова у цій ПВК були представники угруповань злочинного Петербурга.

Крім того, у Полковнікова знайшли кілька незадекларованих банківських рахунків. Відтоді політична кар’єра «Героя России» стрімко покотилася вниз, але в Міноборони вирішили, що саме така людина потрібна для виховання підростаючого покоління і призначили його начальником Кадетського корпусу Військового інституту фізкультури МО РФ. В 2020 році заснував та очолив «Союз Героев Города-Героя Севастополя». Зараз ця організація в стані ліквідації.

За свою діяльність з мілітаризації дітей на ТОТ Криму у грудні 2023 року Полковніков потрапив під санкції Євросоюзу та Швейцарії. В українському санкційному списку наразі відсутній. 

Нагадаємо: 

  • 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу «Юнармії» Коваленко Володимир Владиславович, 1962 року народження, уродженець українського Луганська. Його визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), що полягає у здійсненні пропаганди серед дітей та підлітків на користь добровільного вступу до армії РФ. 
  • Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки..
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає зокрема й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму.