У Криму дрон Magura V5 уразив швидкісний катер окупантів – ГУР

Крим
Швидкісний російський катер перед ураженням, знятий камерою морського ударного дрона Magura V5 у бухті Вузька. Фото: ГУР МОУ

Морський ударний дрон Magura V5 Головного управління розвідки у ніч на 6 травня уразив російський швидкісний катер у районі бухти Вузька на західному узбережжі тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Внаслідок операції підрозділу ГУР МО України «Group 13» ударним морським дроном Magura V5 знищено швидкісний катер російських загарбників», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, успішна місія у бухті Вузька на території тимчасово окупованого Криму стала можливою за сприяння платформи United24.

«Оскільки страх перед українськими атаками змушує окупантів ховати великі кораблі Чорноморського флоту подалі від півострова, бойова робота триває по швидкісних маневрених військових суднах росіян, які незаконно перебувають в українських територіальних водах Криму», – розповіли у військовій розвідці.

Також ГУР опублікувало відео, зняте камерою нічного бачення морського дрону Magura V5, який маневрує у бухті Вузька. Як видно на кадрах, окупанти в останню мить помітили дрон і намагались його розстріляти, однак це їм не вдалося і Magura V5 на повній швидкості прямує до російського катера, який стоїть біля причалу. Відео обривається в момент удару.

Розвідники нагадали, що за допомогою ударних морських дронів Magura V5 вже було знищено російські кораблі «Цезарь Куников», «Ивановец», «Сергей Котов», «Акула» та «Серна», а також пошкоджено розвідувальний корабель «Иван Хурс».

Пізніше в ГУР уточнили, що морський дрон Magura V5 знищив російський швидкісний патрульний катер проекту 12150 «Мангуст». Катери такого класу використовуються ворожим флотом та спецслужбами як багатоцільові швидкісні судна для патрулювання акваторії, боротьби з диверсантами, а також пошуково-рятувальних операцій.

Виготовляються «Мангусти» з 2000 року. Довжина катера 20 м, ширина – 5 м. Максимальна швидкість – до 50 вузлів (92 км/год).

У модифікованих версіях швидкісних катерів встановлено бойові дистанційно-керовані модулі з основною штатною зброєю – кулеметною установкою калібром 14,5 мм. Також на борту «Мангуста» росіяни мають два автоматичні гранатомети АГС-17, ручний протидиверсійний гранатомет ДП-64 та два ПЗРК типу «Ігла» або «Верба».

Орієнтовна вартість знищеного «Мангуста» становить близько 3 млн доларів.

Як повідомлялось, вранці 10 листопада 2023 року у результаті спецоперації української військової розвідки у селищі Чорноморське на західному узбережжі окупованого Криму уражені два швидкісних десантних катери Чорноморського флоту РФ. Українська військова розвідка показала відео, як морські дрони вразили російські десантні катери.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter