Директора інтернет-провайдера «Кримком Юг», який надавав послуги окупантам, засуджено до 4 років ув’язнення

Крим
Офіс "Кримком Юг" у Севастополі. Фото: Яндекс

Солом’янський міський суд Києва оголосив вирок генеральному директору інтернет-провайдера компанії «Кримком ЮГ», який надавав послуги російським окупантам, зокрема «міністерствам», санаторію Слідчого комітету РФ та «Госсовєту Криму».

Вирок був оголошений 24 квітня.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджений – 46-річний громадянин України Сергієнко Іван Леонтійвич

За матеріалами справи, компанію «Кримком Юг» Сергієнко зареєстрував дразу після початку російської окупації – не пізніше 28 травня 2014 року.  З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, з квітня 2022 року, почав активно укладати контракти з росіянами на надання послуг.

6 квітня 2022 року уклав контракт з «Федеральным государственным бюджетным учреждением «Федеральный научно-клинический центр специализированных видов медицинской помощи и медицинских технологий федерального медико-биологического агентства» на майже 3 мільйони рублів щодо надання послуг з організації філіальної мережі передачі даних з виходом до мережі Інтернет. Ці ж послуги у Сергієнко ФМБА замовило і наприкінці грудня 2022 року на 2 мільйони рублів. 

15 квітня Сергієнко уклав контракт з «Муниципальным казенным учреждением «Единая дежурно-диспетчерская служба 112» муниципального образования городской округ Ялта Республики Крым» на 623 тисячі рублів.

1 липня  – з «Управлением Министерства внутренних дел Российской Федерации по г. Севастополю» на 3 мільйони 811 тисяч рублів щодо надання послуг з організації багато точкового з`єднання, умови якого виконано в повному обсязі згідно актів про надані послуги та платіжних доручень про оплату.

Контракт на суму у 6 мільйонів 843 тисячі рублів Сергієнко уклав з «Государственным бютжетным учереждением Республики Крым «Многофункциональный центр представления государственных и муниципальных услуг» 7 листопада 2022 року.

А 21 листопада підписав договір з «Главным управлением Министерства Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий по Республике Крым» на 1 мільйон 731 рубль.

Також послуги у «Кримком Юг» замовляли «Региональное таможенное управление радиоэлектронной безопасности объектов таможенной инфраструктуры» на 790 тисяч рублів, «Апарат Государственного Совета Республики Крым» – на суму 324 тисячі рублів, «Государственное казенное учреждение Республики Крым «Безопасный регион» – 1 мільйон 144 тисячі рублів, «Министерство имущественных и земельных отношений Республики Крым» – 552 тисячі рублів, «Санаторий Следственного комитета Российской Федерации «Родина» – 86 тисяч рублів та інші. 

Загалом слідчі дослідили 18 контрактів Сергієнка з окупантами. 

Солом’янський районний суд Києва визнав Івана Сергієнка винним у колабораційній діяльності та засудив до 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із державною службою і місцевим самоврядуванням або займатися господарською діяльністю строком на 10 років, з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна на користь держави.

Нагадаємо:

  • Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок комерційному директору та бухгалтеру ТОВ «Фирма «ТЭС» в тимчасово окупованому Криму. Вони заключали контракти на постачання пально-мастильних матеріалів окупаційним «органам влади РФ».
  • Соломʼянський районний суд Києва оголосив вирок підприємцю з Криму, який надавав товари і послуги незаконно створеній Росією «Прокуратурі Республіки Крим».
  • В травні 2023 року Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозри у колабораціонізмі сімом підприємцям з тимчасово окупованого Криму, які надають товари і послуги російським незаконно створеним органам «влади». 
  • В жовтні 2023 року про підозру у колабораційній діяльності було повідомлено ще дев’ятьом кримським підприємцям.