Зеленський, крім «Россотрудничества», ввів санкції проти 10 компаній з РФ та Криму, а також проти 10 топ-контрабандистів України

Влада
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО України про застосування санкцій проти «Россотрудничества» та ще 10 компаній з РФ і окупованого Криму. Крім того, обмежувальні заходи застосовані проти десяти осіб, яких в Офісі президента називають найбільшими контрабандистами України.

Указ №140/2021 від 3 квітня 2021 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 квітня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», опублікований на президентському сайті.

Як зазначили в Офісі президента, цим рішенням РНБО підтримала внесені СБУ пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій строком на три роки до десяти фізичних осіб. Також, згідно з рішенням РНБО, санкції застосовані до 79 компаній.

Кабінет Міністрів разом з СБУ та Національним банком України мають забезпечити реалізацію та моніторинг ефективності вказаних обмежувальних заходів.

МЗС України має поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, США та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Відповідно з указом, під українські санкції терміном на три роки потрапили: Федеральне агентство у справах Співдружності Незалежних Держав, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародного гуманітарного співробітництва (Россострудничество) (РФ, Москва); ТОВ «СНАБКОМ» (РФ, Москва); ТОВ «ВОЛГА-ДНЕПР ММ XVI» (РФ, Москва); ТОВ «ЗАВОД СПЕЦАГРЕГАТ» (РФ, Челябінська область. м. Міас); АТ «Специальная производственно-техническая база ЗВЕЗДОЧКА» (РФ, Мурманська область, м. Полярний); АТ «Центр судоремонта «ДАЛЬЗАВОД» (РФ, Приморський Край, м. Владивосток); АТ «514 авиационный ремонтный завод» (РФ, Тверська область, м. Ржев); АТ «322 авиационный ремонтный завод» (РФ, Приморський Край, м. Уссурійськ).

Також санкції застосовані до трьох підпиємств з окупованого Криму: ТОВ «ЗАВОД МОЛОТ-МЕХАНИКА» (Севастополь); ТОВ «СЕВМОРМАШ-2М» (Севастополь); ТОВ «Севастопольский агрегатный завод» (Севастополь).

Крім того, санкції застосовані 63 компаній з України, а також до двох компаній з Польщі, і по одній зі Швейцарії, Естонії та Об’єднаних арабських Еміратів.

786049e938e1d593e8f8f47892e050f0_1617544294

 

Також указом президента застосовані санкції до 10 громадян України, імена яких вказані в додатку:

6f45256ca53d96ed6643241fe8a36598_1617542247

 

Як повідомлялось, 2 квітня 2021 року РНБО ухвалила рішення про введення санкцій щодо 11 російських компаній і організацій, включаючи «Россотрудничество».

Про методи і виконавців концепції «м’якої сили» Росії в Україні – представництво «Россотрудничества» і фонд «Русский мир» – читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань для програми Слідство.інфо «М’яка сила» і «Резиденти».

Нагадаємо:

  • 19 вересня 2017 року народний депутат Ірина Фріз повідомила, що на розгляд Верховної Ради планують винести законопроект про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 1998 року, на підставі якого в Україні діють російські організації. Вона також зазначила, що російське федеральне агентство «Росспівробітництво» має бути внесено до списку санкцій, як організація, яка створює загрозу національній безпеці України.
  • 27 вересня 2017 року голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров заявив, що Меджліс буде вимагати припинення діяльності російських організацій на території України, включаючи представництва «Россотрудничества».
  • У лютому 2018 року заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що СБУ неодноразово просила РНБО внести представництво Російського центру науки і культури (Россотрудничество) до українського санкційного списку, але рішення щодо цієї організації не прийнято.