Україна поінформувала уряд Кабо-Верде про злочинну діяльність Поклонської, яка призначена послом РФ

Влада
Наталія Поклонська в залі Держдуми РФ Фото: ТАСС

Міністерство закордонних справ України вже порушило перед урядом Кабо-Верде питання про злочинну діяльність розшукуваної українськими правоохоронцями за підозрою у держзраді колишньої «прокурорки Криму» і «депутата» Держдуми РФ Наталії Поклонської, яку Володимир Путін призначив послом Росії в Республіці Кабо-Верде.

Про це речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив виданню Українська правда.

«У зв’язку із призначенням Наталії Поклонської послом Росії в Кабо-Верде нагадуємо, що колишня прокурорка російської окупаційної адміністрації в Криму розшукується за державну зраду проти нашої держави», – сказав Ніколенко.

Він зазначив, що Поклонська перебуває під санкціями України, ЄС, США, Канади та Японії.

«Сховатися не вийде навіть в Африці. МЗС України вже порушило перед урядом Кабо-Верде питання злочинної діяльності громадянки Поклонської», – додав Ніколенко.

В свою чергу колишній заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов звернув увагу, що Наталію Поклонську, яку Росія відправила працювати послом в Кабо-Верде, тепер можна екстрадувати в Україну, де вона підозрюється у державній зраді та причетності до незаконної заборони Меджлісу кримськотатарського народу.

«Добра новина для міністерства юстиції України, прокуратури АРК і не дуже – для Кабо-Верде. Тепер можна готувати документи на екстрадицію для призначеної пані «посла» РФ. Перше провадження вже в суді, друге – розслідується. Отже, для неї є чудова нагода безпосередньо взяти участь у процесі», – написав Мамедов у мікроблозі Twitter.

Як повідомлялось, 13 жовтня 2021 року президент РФ Володимир Путін призначив колишню «прокурорку Криму» і екс- «депутата» російської Держдуми Наталю Поклонську послинею Росії в Республіці Кабо-Верде – країні, розташованій на островах Зеленого Мису біля західного узбережжя Африки.

В червні 2021 року Офіс генпрокурора України проінформував про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно 8 колишніх високопосадовців АР Крим за фактом вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та створення злочинної організації. У списку також й Наталія Поклонська.

Нагадаємо:

  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурорку Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурора Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • У листопаді 2017 року Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про те, скільки кримінальних проваджень і за якими статтями уже розслідується Генеральною прокуратурою та прокуратурою АРК щодо Наталі Поклонської, Сергія Аксенова та Володимира Константинова, і скільки підозр у вчиненні яких злочинів їм повідомлять незабаром.
  • Стосовно Поклонскої ГПУ розслідуються два кримінальні провадження – про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 10 жовтня 2018 року Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що екс-«прокурору Криму» Наталі Поклонській підписали підозру в порушенні законів і звичаїв війни.