Київський апеляційний суд відмовився знімати арешт з іспанської вілли Шарія

Влада
Фото: slidstvo.info

Суд не задовольнив апеляційну скаргу адвоката Валентина Рибіна про зняття арешту з вілли блогера, підозрюваного у кримінальному провадженні про державну зраду та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, Анатолія Шарія.

Ухвала від 3 листопада 2021 року про відмову у задоволенні клопотання була опублікована у Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє «Судовий репортер».

Суддя Печерського районного суду 2 червня 2021 року задовольнила клопотання слідчого СБУ про арешт маєтку в Іспанії, який належить Шарію. Клопотання було подане в рамках досудового розслідування кримінального провадження про державну зраду та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, в якому Шарій є підозрюваним.

В апеляційній інстанції адвокат Валентин Рибін переконував суд, що Шарій насправді не є підозрюваним у провадженні. На його думку, блогеру не було повідомлено про підозру у процесуальний спосіб, відтак, його майне не може бути арештованим.

Суд вирішив, що причетність Шарія до інкримінованих йому злочинів є вірогідною і достатньою, щоб арештувати його майно. Знімати арешт з маєтку суд відмовився.

За версією досудового розслідування, у період 2013–2014 років Анатолій Шарій вступив злочинну змову російськими телерадіокомпаніями та погодився надавати допомогу представникам Російської Федерації в здійсненні нею агресивного впливу деструктивної пропаганди щодо України.

З початку 2014 року по теперішній час Шарій готував та розповсюджував в мережі самостійно, а також під час участі в прямих ефірах російських телеканалів інформацію, що містить елементи психологічного маніпулювання суспільною свідомістю та спрямована на розпалювання національної, міжетнічної, соціальної ворожнечі та ненависті.

Також слідство отримало дані, що Шарій має рахунки, відкриті у банківській установі «East-West United Bank S.A.» у Люксембурзі на які отримує кошти від діяльності «Integno (NZ) Limited).

Усі звинувачення щодо своєї причетності до описаних злочинів Анатолій Шарій відкидає.

У липні 2020 року журналісти «Слідство.інфо» з’ясували, що Шарій живе на віллі на золотом узбережжі Коста-Дорада в Іспанії, біля Барселони. Вони припустили, що маєток коштує понад 1 мільйон євро. Пізніше Шарій заявив, що вілла коштує утричі більше.

Нагадаємо:

  • 16 лютого 2021 року Служба безпеки України повідомила Анатолію Шарію, який проживає в Іспанії, про підозру за статтями про державну зраду і порушення рівноправності громадян.