Україна досі не синхронізувала санкції з США і не запровадила обмеження проти Дубинського та топ-посадовців Януковича – Trap Aggressor

Влада
Обшук у будинку підозрюваного у держзраді нардепа Олександра Дубінського. Фото: Суспільне

12 сучасних проросійських політиків та топ-посадовців часів Януковича, включно з підозрюваним у державній зраді нардепом Олександром Дубінським, вже тривалий час перебувають під санкціями США, але досі не потрапили під аналогічні обмеження в Україні.

Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch з посиланням на моніторинг рішень органів влади США щодо запровадження санкцій.

Як зазначається, ще 11 січня 2021 року щодо Олександра Дубінського санкції запровадили Сполучені Штати Америки. Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США вжило додаткових заходів проти семи осіб і чотирьох організацій, пов’язаних з російським агентом Андрієм Деркачем, донедавна народним депутатом. Такий крок у американському відомстві пояснили тим, що екс-прокурор Костянтин Кулик, екс-депутат Олександр Онищенко, їх поплічник Андрій Теліженко та нинішній народний депутат України Олександр Дубінський публічно виступали або пов’язували себе з Деркачем, поширювали та просували необґрунтовані звинувачення у корупції щодо одного з кандидатів у президенти США. Ці зусилля підтримували спроби Деркача вплинути на результати виборів в США у 2020 році на користь інтересів Кремля.

Але в Україні серед означених осіб санкції були запроваджені щодо Андрія Теліженка у 2021 році терміном на три роки, який от-от закінчиться. Та проти самого Андрія Деркача – це санкції України від 2023 року. Всі решта та згаданий Дубінський досі не під санкціями.

До сьогодні в українських санкційних списках немає і топ-посадовців часів Януковича та інших політичних діячів із проросійського табору, які вже тривалий час перебувають під санкціями США. Зокрема, мова йде про Андрія Портнова, Олега Волошина, Сергія Арбузова, Раїси Богатирьової, Едуарда Ставицького, Володимира Олійника, Андрія Клюєва та Володимира Сівковича.

Останніх двох ДБР в рамках так званої «справи Кулініча» про держзраду в СБУ підозрює у створенні до повномасштабного вторгнення ««політичного офісу» за завданням ФСБ для контролю за діяльністю впливових українських політиків, високопосадовців та правоохоронців».

Навесні цього року президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні наполягав, що санкційний тиск – це самозахист світу від будь-яких агресій. «Усі українські санкції синхронізуємо із санкціями глобальними, це неминучий процес. Дякую всім у міжнародних інституціях та у державах-партнерах, хто працює разом із нами, з урядовцями, з РНБО, спецслужбовцями, з нашим Офісом», – заявив Зеленський.

Загалом, за останні чотири місяці лише одне рішення РНБО було введене в дію указом президента України від 7 листопада 2023 року. В ньому перераховані 9 іноземних компаній, проте жодної фізичної особи. Хоча до того часу рішення про персональні санкції, застосовані до фізичних осіб, запроваджувалися в Україні щомісяця на регулярній основі.

Раніше Trap Aggressor звертався в СБУ з питанням, чи були ініційовані санкції проти Андрія Портнова, але у відомстві не дали прямої відповіді.

Нагадаємо:

  • 3 листопада Олександру Дубінському було повідомлено про підозру в організації схеми для виїзду ухилянтів від мобілізації за кордон.
  • 13 листопада СБУ проінформувала, що Генпрокурор України повідомив учаснику злочинної організації, народному депутату Олександру Дубінському про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада) та ч.1 ст.255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального кодексу України.
  • У ніч на 14 листопада Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави – до 12 січня 2024 року.