Сергій Шевченко через не продовження контракту рішенням уряду став т. в. о. начальника Північно-Кримського каналу

Влада
Сергій Шевченко, начальник управління Північно-Кримського каналу

Сергій Шевченко, колишній начальник управління Північно-Кримського каналу буде тимчасово виконувати свої обов’язки. Про це йдеться в розпорядженні уряду.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно розпорядження Кабінету міністрів України № 1215-р від 27 грудня 2023 року, тимчасово виконувати обов’язки начальника управління Північно-Кримського каналу буде Сергій Шевченко, його колишній очільник, а нині заступник начальника управління каналу.  

Як вказано у цьому розпорядженні, з пропозицією призначити т. в. о. начальника управління Північно-Кримського каналу Сергія Шевченка виступило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Північно-Кримський канал підпорядкований Державному агентству водних ресурсів України, голова якого, за інформацією ЦЖР, не підписав новий контракт з Сергієм Шевченком. 

Як відомо, 28 листопада 2023 року новим головою Держводагентства призначений Михайло Янчук, який до того працював заступником міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Сергій Шевченко очолював управління Північно-Кримського каналу, розташоване в місті Таврійськ Каховського району Херсонщини, з 2018 року.

Як повідомляв ЦЖР,  у березні 2023 року російські окупанти прибрали затвор на дамбі, розташованій на 107-му кілометрі русла Північно-Кримського каналу в Херсонській області, і оголосили, що кримські аграрії цьогоріч зможуть отримати щонайменше 245 мільйонів кубометрів води. Однак підрив російською армією Каховської ГЕС і знищення внаслідок цього Каховського водосховища поставив хрест на діяльності Північно-Кримського каналу в найближчому майбутньому. 

15 травня 2023 року Жовтневий районний суд Кривого Рогу заочно виніс вирок високопоставленим представникам Збройних сил РФ: генерал-майору Міхаілу Яснікову і полковнику Дмітрію Маркову. За накази військовим захопити і підірвати споруди Північно-Кримського каналу на тимчасово окупованій Херсонщині вони отримали по 12 років позбавлення волі. Обидва російські офіцери були фігурантами розслідування ЦЖР, яке й лягло в основу обвинувального акту та вироку суду.

Деталі читайте у матеріалі «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу».